Na hlavný obsah

Farmári musia vrátiť dotácie, ktoré dostali od štátu. Navrhnuté splátky sú pre mnohých likvidačné

Žiadajú preto ministra pôdohospodárstva o pomoc.

Farmári musia vrátiť dotácie, ktoré dostali od štátu. Navrhnuté splátky sú pre mnohých likvidačné
Ilustračná snímka kombajnu. Foto: RTVS

Mladí farmári, ktorí získali pomoc od štátu, musia dotácie vrátiť. Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) im ponúkla splátkový kalendár, no 730 eur mesačne na štyri roky je pre viacerých z nich likvidačná suma. Poľnohospodári sa obrátili na ministerstvo so žiadosťou o pomoc.

Desiatky mladých farmárov musia vrátiť 35-tisíc eurovú dotáciu. PPA sa odvoláva na uzavreté zmluvy. Pre niektorých z nich je táto situácia neriešiteľná. Hrozí, že budú musieť svoje podnikanie zrušiť.

„Bola to schéma, kde mladí farmári mohli dostať 50-tisíc eur na založenie farmy. Bola pandémia a mnohé veci nefungovali bežne či normálne. Lehoty sa posúvali a takisto tam boli podmienky na splnenie, ktoré nezáviseli od nich,“ vysvetlil člen Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Marián Čaučík (KDH).

Sporu farmárov s PPA sa vo večerných Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Vládu žiadajú o pomoc

PPA žiada vrátiť prvú časť dotácie. Farmári argumentujú, že peniaze použili na predpísaný účel a žiadajú vládu o pomoc pri riešení ich situácie.

„Nezaujíma ich to, že všetky tie body a ciele projektu sme naplnili. Farmy fungujú. Sú konkurencieschopné a trvalo udržateľné. Potrebujeme pomoc od ministra,“ priblížila farmárka z Očovej Jana Kostúrková.

Oslovili sme aj PPA. Na naše otázky nereagovala. Farmárom ponúkla možnosť splátok, čo im však nevyhovuje. „Riešenie je jedine splátkový kalendár, čo vám tvorilo vyše 730 eur na štyri roky,“ povedal majiteľ Vinárstva Markovics Vojtech Markovics.

Stretnutia dotknutých farmárov

Združenie mladých farmárov na Slovensku sa tiež zaoberá problémom dotknutých farmárov a organizuje stretnutia už viac než pol roka.

„Už sme zorganizovali viacero stretnutí či už s ministerstvom alebo s PPA, ale aj medzi sebou. Koordinujeme činnosť tak, aby sme mladých ľudí do poľnohospodárskeho segmentu prilákali a nie ich ešte odradili,“ povedal predseda Združenia mladých farmárov Slovenska Marián Glovaťák.

Agrorezort potvrdil, že sa otázkou vrátenia peňazí bude zaoberať. Minister Richard Takáč (Smer-SD) na parlamentnom výbore povedal, že o situácii je informovaný a obráti sa na Európsku komisiu, aby spoločne našli riešenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika