Na hlavný obsah

Poľnohospodári si tento rok na peniaze za priame platby počkajú. Dostanú maximálne polovičnú zálohu

Na problémy upozorňovali ešte bývalé vedenie agrorezortu.

Poľnohospodári si tento rok na peniaze za priame platby počkajú. Dostanú maximálne polovičnú zálohu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľnohospodári tento rok dostanú peniaze za priame platby neskôr. Agentúra im v decembri vyplatí maximálne polovičnú zálohu. Podľa riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ondreja Humana sú za tým zmeny v spoločnej poľnohospodárskej politike, ktoré tento rok vyplácanie spomalili.

Poľnohospodári hovoria, že na problém upozorňovali ešte bývalé vedenie agrorezortu. Tí, ktorí čakajú na štátne dotácie od PPA, sú zvyknutí, že peniaze dostávajú v decembri. Tento rok si však budú musieť počkať.

Zmenám v priamych platbách z PPA sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová:

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš tvrdí, že farmári na problém upozorňovali ešte minulý rok, keď prišla agentúra s novými podmienkami pre žiadateľov.

„Na mnohých rokovaniach nám chýbali zástupcovia PPA. Jedna vec je podmienky vymyslieť, druhá vec je podmienky zrealizovať zo strany poľnohospodárov. Tretia vec je podmienky skontrolovať a zadministrovať tak, aby prostriedky mohli prísť na účty poľnohospodárom,“ uviedol Gajdoš.

Zmeny sa týkajú napríklad biopásov, zlepšenia štruktúry pôdy či nových pojmov ako aktívny poľnohospodár. Riaditeľ PPA Ondrej Human vysvetľuje, že vyhodnocovanie dotácií sa pre zmeny skomplikovalo. Tridsať až 50 percent z platieb bude agentúra vyplácať poľnohospodárom od štvrtka (30. 11.) vo forme zálohy.

„Ak sme minulý rok v decembri vyplácali priame platby a vyplatili sme ich 45 percentám žiadateľov. Tento rok vyplatíme zálohové platby, aj keď v polovičnom objeme, viac ako 10-tisíc subjektom z celkového počtu 14-tisíc,“ dodal.

Minister viní bývalé vedenie rezortu

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) viní z oneskorenia vyplácania dotácií bývalé vedenia rezortu. Poľnohospodárom prisľúbil aktívnejšiu komunikáciu aj zlepšenie v budúcom roku.

„Budeme robiť všetko pre to, napríklad, aby budúci rok zálohové platby išli v októbri-novembri, aby sa v decembri doplácalo do 100 percent maximálnemu množstvu poľnohospodárov,“ uviedol minister.

Zálohy doteraz farmári na priame platby nedostávali aj napriek tomu, že podľa Gajdoša po nich volajú už roky. „Pokiaľ by sa trend zálohových platieb mal pre budúci rok, ako je prísľub, v plnej miere uplatniť, je to vec, po ktorej voláme od začiatku existencie PPA,“ podotkol.

Zálohy tento rok poľnohospodárom pomôžu aspoň preklenúť náročné obdobie, kým dostanú plnú výšku dotácií. Tie musí agentúra vyplatiť do júna budúceho roka. Eko-schémy začne vyplácať vo februári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika