Na hlavný obsah

Farmárov nikto neinformoval o zmenách vo vyplácaní priamych platieb, doplatia na to tisíce z nich

Bývalé vedenie agrorezortu kritizuje jeho súčasný šéf aj analytik.

Farmárov nikto neinformoval o zmenách vo vyplácaní priamych platieb, doplatia na to tisíce z nich
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) obvinil bývalé vedenie rezortu zo žalostného stavu vyplácania dotácií farmárom v tomto roku. Pripustil, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) ich neskoro informovala o zmenách vo vyplácaní priamych platieb. Potvrdil to aj analytik.

Jedenásťtisíc farmárov dostane z priamych platieb zatiaľ iba polovicu. Zvyšok im platobná agentúra vyplatí v budúcom roku. Poľnohospodárov o zmenách vo vyplácaní nikto neinformoval. Ministerstvo hovorí, že zmena bola avizovaná.

„Tento rok je prvým rokom novej spoločnej poľnohospodárskej politiky. Poľnohospodári nám za to ďakujú. V predchádzajúcom období za toho pol roka PPA spravila veľa dobrého, ale spravila jednu chybu. Nekomunikovali tie veci, ako to v skutočnosti bude,“ povedal minister pôdohospodárstva.

S tým, že PPA nezvládla komunikáciu s farmármi na Slovensku, súhlasí aj analytik. Ako sa k téme vyjadril, uvidíte v reportáži z večerných Správ RTVS, ktorú pripravil redaktor Erik Adamson:

„Poľnohospodár zvládne všetko. Len na to musí byť dostatočne pripravený a musí o tom vedieť. Vie sa prispôsobiť a chápe situáciu. Ale o tomto poľnohospodári nevedeli. To povedal aj minister, že PPA nekomunikovala nedostatočne,“ priblížil analytik portálu Poľnoinfo.sk Juraj Huba.

Poslanec Alojz Hlina (SaS) vidí za zmenou a nezvládnutou komunikáciou agrorezortu účelovosť. „Treba povedať, že poľnohospodári na tie peniaze čakajú. Tam sú na to nastavené splátky úverov. Podľa mňa to trochu vyzerá ako zámer dostať ich do dlhovej špirály a potom lacno kúpiť,“ povedal.

Opozícia preto zvoláva na budúci týždeň parlamentný výbor, kde požiadajú ministra Richarda Takáča o vysvetlenie, ktorým objasní situáciu spojenú s vyplácaním priamych platieb slovenským poľnohospodárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika