Na hlavný obsah

K väznenému Navaľnému nepúšťajú advokátov už tretí deň. Jeho zdravotný stav nie je známy

Na samotke mu nedávno prišlo zle.

K väznenému Navaľnému nepúšťajú advokátov už tretí deň. Jeho zdravotný stav nie je známy
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

K väznenému ruskému opozičnému predákovi Alexejovi Navaľnému správa väznice už tretí deň v rade nepúšťa advokátov. Podľa serveru Meduza na to upozornila Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Navaľnému sa podľa nej minulý týždeň urobilo v cele zle – točila sa mu hlava, čo ho donútilo ľahnúť si na zem. V akom stave je teraz opozičný predstaviteľ, jeho okolie nevie.

Jarmyšová však opísala, ako pracovníci väznice reagovali na Navaľného zdravotnú indispozíciu minulý týždeň. „Zamestnanci väznice hneď pribehli, odklopili pričňu (lôžko z dosák) od steny, položili na ňu Alexeja a dali mu infúziu,“ opísala.

Pričňa na samotke, kam Navalného zatvárajú, musí byť počas dňa podľa pravidiel väznice priklopená k stene. „Čo to bolo, nevieme, ale vzhľadom na to, že mu odopierajú jedlo, držia ho v trestnej cele bez ventilácie a obmedzili mu dobu vychádzok na minimum, tak to vyzerá na mdloby spôsobené hladom,“ opísala Jarmyšová.

Navaľného hovorkyňa doplnila, že keď opozičníka neskôr navštívili advokáti, tak bol v poriadku. „Ale teraz je to už tretí deň, keď nevieme, kde je,“ dodala. Navaľnyj podľa nej tiež týždeň neposlal žiadny list a zvonku mu tiež nedoručili listy. 

Jeho spolupracovníci však vo štvrtok (7. 12.) na jeho kanáli na platforme YouTube vyzvali na agitáciu proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 17. marca.

Známy kritik Kremľa, ktorého v minulosti otrávili, je za mrežami už tretím rokom. Ruské súdy mu uložili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmus. Navaľnyj všetky obvinenia odmieta. Odporcovia Kremľa sa domnievajú, že režim v Moskve sa snaží uvrhnutím Navaľného do väzenia zbaviť nepohodlného kritika.

Vo väzbe sa nedávno ocitli tiež traja Navaľného advokáti Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer. Vo štvrtok súd rozhodol o jej predĺžení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet