Na hlavný obsah

Vladimir Putin bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách

Budú v marci budúci rok.

Vladimir Putin bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin v piatok (8. 12.) uviedol, že sa vo voľbách v marci 2024 bude opäť uchádzať o prezidentský úrad. Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Podľa nich to novinárom oznámili účastníci rozhovoru s hlavou štátu, ktorý sa uskutočnil po ceremónii v Kremli pri príležitosti Dňa hrdinov vlasti.

Jeden z hostí ceremónie prišiel za Putinom a požiadal ho, aby sa hlasovania zúčastnil, a ruský prezident súhlasil, uviedol spravodajca agentúry Interfax. Podľa agentúry TASS išlo o predsedu parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny Artema Žogu.

Putin je pri moci už viac ako 23 rokov. Od augusta 1999 bol premiérom a v marci 2000 prvýkrát zvíťazil v prezidentských voľbách. O štyri roky neskôr víťazstvo s prehľadom zopakoval.

S ohľadom na ústavu sa potom nemohol uchádzať o tretí mandát v rade. Stal sa preto premiérom a ako svojho nástupcu v prezidentskom kresle si vybral Dmitrija Medvedeva. V roku 2012 si s Medvedevom svoje funkcie vymenili: Putin opäť vyhral prezidentské voľby, znovuzvolili ho potom aj v roku 2018.

V januári 2021 Putin podpísal zákon, ktorý mu umožňuje ešte dvakrát kandidovať na post hlavy štátu. Legislatíva vychádza z navrhovaných úprav ústavy, ktoré Rusi odhlasovali v referende v roku 2020.

Prezidenta v Rusku volia na šesť rokov. Putin tak môže byť prezidentom až do roku 2036, keď by mal 83 rokov a mal by za sebou 36 rokov pri moci.

Agentúra AP označila Putinove víťazstvo vo voľbách, ktoré sa budú konať od 15. do 17. marca budúceho roka, za „takmer isté“. A to vzhľadom na uväznenie potenciálnych súperov z opozície či ich vyhostenie do emigrácie. Putinovu popularitu podľa prieskumov neovplyvnila ani vojna proti Ukrajine, ktorú vlani vo februári začal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet