Na hlavný obsah

Minister Kamenický priblížil, o koľko sa zdvihne cena za krabičku cigariet po zvýšení dane

Zvyšovať sa bude aj daň z alkoholu.

Minister Kamenický priblížil, o koľko sa zdvihne cena za krabičku cigariet po zvýšení dane
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Od 1. februára by sa mala zvýšiť spotrebná daň na tabak, pričom to bude predstavovať asi 40 centov na krabičku. „Rok 2025 by bol bez zvýšenia, rok 2026 so zvýšením o 40 % za jednu krabičku a v roku 2027 opäť bez zvýšenia,“ konštatoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ďalšie opatrenie plánované od začiatku budúceho roka predstavuje zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na alkohol v reštauračných zariadeniach, čo by do štátneho rozpočtu prinieslo 27 miliónov eur.

Na alkohol podávaný v gastre sa od začiatku budúceho roka uplatní sadzba DPH vo výške 20 percent. „Naďalej bude platiť desaťpercentná DPH na jedlo a nealkoholické nápoje v reštauračných zariadeniach,“ doplnil Kamenický.

Vláda tiež schválila zvýšenie základnej sadzby spotrebnej dane na lieh. Sadzba stúpne o niečo vyše šesť percent, zo 130 percent na 138 percent. Znížená sadzba dane bude aj po zvýšení predstavovať 50 percent zo sadzby dane z alkoholického nápoja, ktorým je lieh.

Toto opatrenie štátu prinesie 17,9 milióna eur. Ako dodal minister financií, zvýšenie spotrebnej dane sa nebude vzťahovať na pivo a víno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika