Na hlavný obsah

Na Spiši otvorili neobyčajnú kaviareň, od ostatných sa líši obsluhou

Zákazníkov obsluhujú zdravotne znevýhodnení ľudia.

Na Spiši otvorili neobyčajnú kaviareň, od ostatných sa líši obsluhou
Obsluha v kaviarni Domovina. Foto: RTVS

V Spišskej Novej Vsi otvorili novú kaviareň. Na tom by nebolo nič nezvyčajné. Ponúka kávu aj koláče. Iná je však obsluha. Sú to hendikepovaní ľudia z domova sociálnych služieb (DSS) v Hodkovciach. Kaviareň je zároveň chráneným pracoviskom.

Kaviareň funguje už niekoľko týždňov, ale pre obsluhu bol prelom novembra a decembra výnimočným.

„Prijímatelia sociálnej služby, ktorí si tu našli uplatnenie a tu pracujú, majú za sebou mesiac, ktorý tu odpracovali. Kedy si zarobili aj prvú výplatu. Chodia do práce na polovičný úväzok. Pracuje tu šesť prijímateľov,“ priblížil riaditeľ DSS Domovina Hodkovce Ladislav Vastuško.

Tí museli prejsť školením na hotelovej akadémii a skúškami na hygiene. V kaviarni pracujú pod dozorom inštruktorov. „Pripravujú kávu, ponúkajú koláče, upratujú a umývajú,“ uviedla vedúca kaviarne Domovina Slavomíra Vastušková.

„Toto je moje prvé zamestnanie,“ priblížil pracovník kaviarne Matej. Za krátky čas si títo nezvyčajní baristi a čašníci získali už aj stálu klientelu. “Sú milí, ústretoví a snaživí. Páči sa mi, že sa tak pekne začleňujú a dáva sa im možnosť práce medzi ľuďmi,“ povedala návštevníčka kaviarne.

Kaviareň, v ktorej návštevníkov obsluhujú zdravotne znevýhodnení ľudia, navštívila aj redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková. Pozrite si jej reportáž zo Správ RTVS z regiónov:

Začleňovanie znevýhodnených ľudí

Otvorenie kaviarne ako chráneného pracoviska je súčasťou projektu transformácie sociálnych služieb. Hlavným cieľom je začleňovanie znevýhodnených ľudí. Kaviareň tak funguje aj ako istá forma terapie.

„Sú vytrhnutí z toho prostredia, v ktorom sú každý deň. Stretávajú sa tu s inými ľuďmi a majú nejaké povinnosti, čo je pre nich fajn,“ povedala vedúca kaviarne. „Tu mi je lepšie. Zmena prostredia, to aj cítim do môjho srdiečka, že normálne ma tá robota baví,“ uviedol zamestnanec Jozef.

Kaviareň a antikvariát Domovina nájdete v átriu bývalého domu služieb. Otvorená je v pracovné dni od 9.00 h rána do 17.00 h popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny