Na hlavný obsah

Najočakávanejšie knihy roku 2024: Vyjde román držiteľa Nobelovej ceny či memoáre Angely Merkelovej

Vážnymi kandidátmi na bestsellery budú memoárové tituly.

Najočakávanejšie knihy roku 2024: Vyjde román držiteľa Nobelovej ceny či memoáre Angely Merkelovej
Na ilustračnej snímke knihy. Foto: Unsplash

Knižný trh má za sebou jeden zo svojich vrcholov, ktorým je predvianočná sezóna, čitatelia sa ale pomaly môžu začať tešiť na to, čo pre nich svetové vydavateľstvá chystajú v roku 2024.

Medzi najočakávanejšie tituly, ktoré v budúcom roku zamieria do kníhkupectva, patrí napríklad doteraz nevydaný posledný román zosnulého nositeľa Nobelovej ceny Gabriela Garcíu Márqueza, memoáre bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej alebo kniha, v ktorej Salman Rushdie rozpráva o vlaňajšom útoku, po ktorom oslepol na jedno oko. Napísal o tom server BBC.

Rushdieho knihu nazvanú Knife: Meditations After an Attempted Murder (Nôž: Meditácia po pokuse o vraždu) vydá v apríli vydavateľstvo Penguin Random House. Známy spisovateľ, ktorý v minulosti čelil početným vyhrážkam smrťou, sa v nej vracia k udalosti, keď ho v USA pobodal a vážne zranil muž, ktorému sa nepáčilo, že údajne „urážal islam“.

Veľmi osobnú knihu s názvom Shattered (Zničený) vydá aj britský spisovateľ Hanif Kureishi, ktorý vlani ochrnul po páde zo schodov.

Vážnymi kandidátmi na bestsellery budú v roku 2024 memoárové tituly – čaká sa na vydanie spomienok bývalej kancelárky Merkelovej, ktorá 16 rokov vládla Nemecku, alebo na ďalší diel autobiografie speváčky Britney Spearsovej.

Napäto očakávaný Márquez

Hitom sa môže stať aj kniha americkej basketbalistky Brittney Grinerovej, ktorá rekapituluje pobyt v ruskom väzení, alebo memoáre brata princeznej Diana Charlesa Spencera, ktorý sa vracia do detstva a k traumatickému pobytu v internátnej škole, kam musel odísť už ako osemročný.

V oblasti beletrie čitatelia po celom svete napäto očakávajú vydanie románu Until August (Do augusta) kolumbijského spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza, ktorý zomrel pred desiatimi rokmi.

Svoju poslednú knihu sa autor rozhodol nevydávať, jeho synovia ale teraz zmenili názor. Na svoje si prídu tiež fanúšikovia írskeho spisovateľa Colma Tóibína, ktorý vydá pokračovanie svojho úspešného románu Brooklyn.

Predávať sa začne tiež poviedková kolekcia Stephena Kinga a s novou knihou príde aj Susanna Clarková, autorka fantasy hitov Jonathan Strange & pán Norrell alebo Piranesi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet