Na hlavný obsah

Novinka na televíznych obrazovkách: Vo vysielaní čoskoro pribudnú piktogramy, upozornia na obsah programu

Slúžiť budú na lepšiu orientáciu rodičov.

Novinka na televíznych obrazovkách: Vo vysielaní čoskoro pribudnú piktogramy, upozornia na obsah programu
Prehľad piktogramov, ktoré sa objavia na televíznych obrazovkách od 1. januára 2024. Foto: RTVS

Televízie zavádzajú nové značenie vysielaných programov. K vekovej hranici pribudnú piktogramy. Divákov upozornia na obsah sledovaného programu. Rodičia sa tak budú vedieť lepšie zorientovať, či je daný program vhodný pre ich deti. Systém zjednocuje označenia u všetkých slovenských vysielateľov a platiť začne od januára.

Na obsah v televíznom programe divákov po novom upozornia značky, ktoré prezradia, čo konkrétne sa vo filme môže objaviť. Poukážu na zobrazenie násilia, vulgarizmov, strachu, diskriminácie, sexu, závislostí a nahoty. Doplnia už existujúce piktogramy s vekovou hranicou.

„Ide o akúsi vôdzku pre diváka. Piktogram a televízny deskriptor sa v rámci našich televíznych programových služieb objaví vždy na niekoľko sekúnd na začiatku, či už programu alebo danej upútavky,“ vysvetlila manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Novým piktogramom na televíznych obrazovkách sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Jednotný systém označovania sa bude týkať aj filmov vysielaných v slovenských kinách. „Dlhodobo sme upozorňovali na to, že ten systém nie je jednotný a rôzne média typy, či už kiná, alebo DVD distribúcia, alebo iné typy médií, používajú ten istý obsah s iným označovaním, čo je veľmi nekonzistentné,“ uviedol predseda Asociácie televíznych vysielateľov Slovenska Marcel Grega.

Systém vznikol na ochranu detí

Nový systém vznikol aj na väčšiu ochranu detského diváka. Rodičia tak budú vedieť lepšie zhodnotiť, či je film alebo relácia pre ich deti vhodná.

„Aby sa dieťa vlastne vychovávalo s nejakou prístupnosťou obsahu ktorá je pre neho vhodná, aby sa dostávalo takému obsahu, ktoré primerane môže formovať jeho osobnosť alebo jeho skúsenosti,“ priblížila predsedníčka Komisie na ochranu maloletých Slavomíra Salajová.

Na obrazovkách pribudnú nové piktogramy.
Na obrazovkách pribudnú nové piktogramy.Foto: RTVS

„Momentálne už my nasadzujeme jednotný systém označovania a v rámci televízneho vysielania RTVS už ho diváci môžu vidieť. Ide o takzvanú testovaciu fázu,“ dodala Vicelová.

Povinnosť jednotného systému označovania vyplynula z vyhlášky ministerstva kultúry. Oficiálne začne platiť od 1. januára 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko