Na hlavný obsah

Pacienti sa dočkajú modernejších nemocníc, študenti obnovy internátu. Vláda na to vyčlenila 20 miliónov eur

Nemocnice dostanú na opravy peniaze z plánu obnovy.

Pacienti sa dočkajú modernejších nemocníc, študenti obnovy internátu. Vláda na to vyčlenila 20 miliónov eur
Na snímke budova UNB. Foto: RTVS

Pacienti sa budú môcť liečiť a zdravotníci pracovať v modernejších priestoroch. Vláda vyčlenila vyše 20 miliónov eur na rekonštrukcie budov Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Obnovou prejde aj vysokoškolský internát v Mlynskej doline.

Univerzitná nemocnica na bratislavských Kramároch dnes, to sú staré okná, rozpadávajúce sa balkóny, opadaná fasáda aj omietka. Infekčný, geriatrický pavilón a polikliniku za 11 miliónov eur opravia.

„Rekonštrukciu týchto troch budov sme už žiadali niekoľko rokov. Žiaľ, nebolo nám to umožnené. Preto máme aj tieto projekty pripravené a vieme to realizovať, dá sa povedať, okamžite,“ povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Obnove nemocníc a vysokoškolského internátu v Mlynskej doline sa v reportáži venoval v relácii Správy RTVS venovali redaktorky Natália Dvoranová a Veronika Čokinová:

Vyše 10 miliónov eur dostane UNLP v Košiciach. Obnoví budovu z roku 1924, v ktorej v súčasnosti sídli interná klinika, a zrekonštruuje tiež chirurgický monoblok.

„Takúto obnovu by však potrebovalo aj deväť ďalších budov v historickom areáli, ktoré taktiež patria medzi národné kultúrne pamiatky. Našou snahou preto zostáva získať financie aj z viacerých zdrojov,“ skonštatovala vedúca komunikačného odboru UNLP Košice Ladislava Šustová.

Peniaze prídu z plánu obnovy

Nemocnice dostanú na opravy peniaze z plánu obnovy. „Ide o peniaze určené na obnovu historických budov. A presne preto sme sa rozhodli pre UNB a UNLP, ktoré spĺňajú štandardy,“ skonštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlss-SD).

„Vyberali sme také projekty, ktoré sú pripravené okamžite. Viete, že plán obnovy má svoj termín do roku 2026, čiže ja myslím, že to musí začať hneď,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

Krajších priestorov sa onedlho dočkajú aj študenti. Na Internáte Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline už obnovili kúpeľne. Teraz chcú vymeniť okná, dvere, zatepliť strechu a fasádu.

„Som veľmi rád, pretože to je jeden z nevyhnutných predpokladov, aby sme dokázali ponúknuť adekvátne podmienky budúcim študentom vysokých škôl,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Ide o prvú komplexnú rekonštrukciu tejto budovy od roku 1969, kedy sme ju dostali do užívania. Okrem zvýšeného komfortu pre ubytovaných prinesie obnova budovy 30-percentnú úsporu energií,“ dodal vedúci oddelenia vonkajších vzťahov Univerzity Komenského v Bratislave Anton Repka.

Minister školstva chce s rekonštrukciou budov vysokých škôl a internátov pokračovať aj na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko