Na hlavný obsah

Nitrianska nemocnica je v dlhoch, napriek tomu plánuje opravu starých budov

Rátajú s peniazmi z plánu obnovy.

Nitrianska nemocnica je v dlhoch, napriek tomu plánuje opravu starých budov
Nitrianska nemocnica. Foto: RTVS

Nitrianska fakultná nemocnica dlhuje na sociálnom poistení osem miliónov eur. Jej vedenie tvrdí, že nemá peniaze. Napriek tomu chce opraviť staré budovy pre detskú a očnú kliniku a aj postaviť nový urgentný príjem. Nezaplatené faktúry na to nedovolia použiť eurofondy. Rátajú s peniazmi z plánu obnovy.

Stará a prázdna štvorposchodová budova v areáli nitrianskej fakultnej nemocnice bude mať nové využitie. Keď ju opravia, presťahuje sa do nej detská klinika.

Na finančný stav nitrianskej nemocnice sa pozrel v Správach RTVS z regiónov redaktor Miroslav Lyko:

Primárka Kliniky detí a dorastu vo FN Nitra Kristína Klučková uviedla, že chcú mať modernejšie a väčšie priestory. „Chceme mať všetko pokope,“ dodala s tým, že plánujú zaviesť, aby na izbách boli rodičia s deťmi.

Lekári si od toho sľubujú väčšiu pohodu malých pacientov. V aktuálnych priestoroch kliniky nemajú všetci takúto možnosť.

Ďalšou plánovanou investíciou nemocnice je oprava nevyužitej budovy starej kardiológie. Svoje priestory tu nájde očná klinika.

„Z plánu obnovy sa podarilo získať 4,2 milióna eur,“ potvrdil riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Michal Fajin.

Majú začať výstavbu za 15 miliónov

Do jari majú začať výstavbu urgentného príjmu za 15 miliónov eur. Nitrianska fakultná nemocnica je v poslednom hodnotení Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) deviata z jedenástich fakultných a štátnych nemocníc. Môžu za to najmä jej dlhy.

„Veľmi sa zhoršila v hospodárení, čo bola jej dominantná oblasť, kde bola premiantom. Teraz zrazu medziročne vykázala obrovskú stratu – vyše 12 miliónov eur, ak sa nemýlim,“ povedal Dušan Zachar z INEKO.

Ministerstvo zdravotníctva na konci októbra evidovalo dlh univerzitných a fakultných nemocníc vo výške 666 miliónov eur. Či im štát pomôže, je podľa rezortu v štádiu rokovania v súvislosti s rozpočtom na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny