Na hlavný obsah

Pastiersku omšu spestrili ľudové piesne: V kostole v Zuberci sa predviedli folkloristi

Mnohí chlapi prišli do kostola v ovčích kožuchoch.

Pastiersku omšu spestrili ľudové piesne: V kostole v Zuberci sa predviedli folkloristi
Tradičnú Pastiersku omšu doplnili folkloristi svojím programom. Foto: RTVS

V Zuberci na Orave v pondelok (25. 12.) v kostole znela folklórna hudba a ľudové piesne. Tradičnú Pastiersku omšu doplnili folkloristi svojím programom, nielen vnútri kostola, ale po skončení bohoslužby aj pred ním.

Podľa Biblie sa o narodení Božieho syna ako prví dozvedeli pastieri. Aj preto mnohí chlapi prišli do kostola v ovčích kožuchoch obrátených naruby, teda v tradičnom pastierskom odeve.

,,Chodievame do hôr v nich, na omše napríklad na horách sa stretávame, čiže ten kroj sa využíva častejšie do roka. Radujeme sa všetci, spolu, takže v tých krojoch je to také troška prirodzenejšie, naše,“ opísal Marián Šroba, obyvateľ obce Zuberec.

Muzikanti sa dohodli

,,Sme sa muzikanti rozhodli, že by sme vyhľadali nejaké pekné ľudové piesne, ktoré by sa hodili aj do liturgie svätej omše pastierskej,“ priblížil nápad kontráš a spevák Podroháčskej folklórnej skupiny Rasťo Gonšenica.

Reportáž o spojení folklóru a náboženstva pripravil pre Správy RTVS redaktor Milan Velecký:

,,Keď ľudia používajú hudbu v domácnosti, pri rôznych životných slávnostiach, tak celkom prirodzene patrí aj do kostola pri slávnostiach náboženských, lebo viera a život patria spolu,“ povedal spišský diecézny biskup František Trstenský.

Spišský diecézny biskup je rodák z Oravy, vie, aký dôležitý je folklór v Zuberci. ,,Možno práve to, že sme spätí s horami, s tými slávnosťami, s tým folklórom, tí ľudia boli pastierskej nátury, tak tým pádom možno práve preto pretrvala táto tradícia stále v tých ľuďoch,“ myslí si starosta Zuberca Pavol Šroba.

Platí to aj u tých, ktorí odišli do zahraničia. ,,My sa snažíme takéto zvyky tam dodržiavať, založili sme folklórny súbor v Írsku, ale takéto omše tam nebývajú,“ vyjadril sa Ajo Gonšenica, folklorista žijúci v írskom Dubline.

,,Máme parádny zuberecký vinš: Vinšujem vám vinšujem, no čo by som vám takô. Vari len toho štesťá a zdravé. No veď všetci ľuďá to tak vravé. Lebo keď nieto choroby, človek všeličo dobrô porobí,“ odkázala vedúca Podroháčskej folklórnej skupiny Daniela Žuffová .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny