Na hlavný obsah

Počet obetí erupcie indonézskej sopky stúpol na 22, jedna osoba je nezvestná

Je pravdepodobné, že aj posledná nezvestná osoba je mŕtva.

Počet obetí erupcie indonézskej sopky stúpol na 22, jedna osoba je nezvestná
Záchranári evakuujú telo jednej z obetí výbuchu indonézskej sopky. Foto: ČTK/AP/BASARNAS

Záchranári pátrajúci po ľuďoch, ktorých cez víkend zasiahla erupcia indonézskej sopky Merapi, našli ďalších deväť tiel. Počet obetí tak stúpol na 22 a na zozname nezvestných zostáva jeden človek. Agentúre AFP to oznámil Abdul Malik, šéf záchranárov z indonézskeho mesta Padang.

„Deväť z desiatich nezvestných sme dnes popoludní našli mŕtvych a ich telá teraz prepravujú dole zo sopky. Hľadáme ešte jednu obeť, „povedal Abdul Malik.

Je pravdepodobné, že aj posledná nezvestná osoba je mŕtva. Nachádzala sa blízko miesta erupcie, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na zástupcu policajného náčelníka provincie Západná Sumatra.

Sopka ležiaca na ostrove Sumatra vychrlila stĺpec popola do výšky troch kilometrov, ktorý zahalil nebo, a potom vrstva sopečného popolčeka pokryla okolité dediny. V čase erupcie bolo v oblasti 75 turistov, z ktorých sa väčšinu podarilo evakuovať. Niektorí ale utrpeli popáleniny.

Výška sopečného popola

V pondelok (4. 12.) museli pátracie operácie na 2 891 metrov vysokej sopke zastaviť kvôli ďalšej, slabšej erupcii. V utorok (5. 12.) pátranie obnovili, hoci seizmológovia varujú pred ďalšou aktivitou sopky.

Ahmad Rifandi z monitorovacej stanice Merapi povedal agentúre AFP, že pozoroval päť erupcií od polnoci do ôsmej hodiny ráno miestneho času. „Merapi je stále aktívna. Nevidíme výšku stĺpca sopečného popola, pretože je zahalená mrakmi, „dodal.

Indonézia leží na takzvanom tichomorskom ohnivom kruhu – geologicky najaktívnejšej oblasti na Zemi, kde sú sopečné výbuchy a zemetrasenia časté. V Indonézii sa nachádza približne 130 aktívnych sopiek. Merapi patrí k najaktívnejším z nich a je tiež obľúbeným cieľom turistov.

Niektoré trasy vedúce na vrchol tento rok otvorili až v júni kvôli erupciám trvajúcim od januára do februára.

Najtragickejšia erupcia sopky Merapi v nedávnej histórii bola v roku 1979, keď zahynulo 60 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet