Na hlavný obsah

Obciam postihnutým zemetrasením pomôžu aj Poliaci. Vyčlenili na to vyše 200-tisíc eur

Kraj peniaze použije na opravu cesty.

Obciam postihnutým zemetrasením pomôžu aj Poliaci. Vyčlenili na to vyše 200-tisíc eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Malopoľské vojvodstvo uvoľnilo milión zlotých, čo je približne 225-tisíc eur, ako pomoc Prešovskému samosprávnemu kraju, ktorý zasiahlo októbrové zemetrasenie. Peniaze použijú na opravu cesty v ohnisku nešťastia – medzi obcami Tokajík a Ďapalovce.

Cesta tretej triedy je po zemetrasení v havarijnom stave. Jej oprava je pre región kľúčová. Firmy aj dodávatelia potrebujú do obcí dovážať materiály na opravu poškodených budov.

„Zemetrasenie pridalo na zhoršení cesty,“ povedala starostka obce Tokajík Jana Medvecová. Cesta je dôležitou spojnicou okresov Stropkov a Vranov nad Topľou.

Finančnej pomoci Prešovskému samosprávnemu kraju sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

„Keď sa niekto prejde, tak je v katastrofálnom stave. Sťažujú sa nielen naši obyvatelia, ale čo chodia za prácou aj z iných obcí,“ dodala Medvecová.

„Táto cesta je fakt v dezolátnom stave. Takže už je najvyšší čas, že sa opraví,“ uviedol starosta obce Ďapalovce Ján Cmár.

Stav ciest je v kritickom stave

S opravou cesty pomôžu Prešovskému samosprávnemu kraju Poliaci. Malopoľské vojvodstvo si stanovilo dve podmienky – vyčerpanie milióna zlotých do konca roka a investícia do opráv verejno-prospešného objektu.

„Po zvážení všetkých administratívnych i legislatívnych procesov sme nakoniec usúdili spolu s poľskou stranou, že tieto prostriedky budú využité na sanáciu práve cestnej infraštruktúry, ktorá je v tom dotknutom úseku veľmi dôležitá,“ vysvetlila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Regionálny správca ciest už finišuje s vereným obstarávaním. „Už čoskoro spoznáme víťaza verejného obstarávania. Ten bude mať dva až tri týždne na prípravu. Predpokladáme, že všetko stihne rekonštrukciu tejto cesty do konca tohto roka,“ dodala Jeleňová.

Škody po zemetrasení sú stále veľké. V Ďapalovciach poškodilo takmer všetky domy. Po nariadených sanáciách sa teraz musí obec vysporiadať so stavebným odpadom. Hľadajú tiež firmy, ktoré by pomohli s opravami.

„Teraz november, december a január sú väčšinou mesiace, kedy sa stavbarina ťažšie robí alebo sa nedá robiť. Tak verím tomu, že sa nám to nejako podarí,“ uzavrel Cmár.

Cez zimu budú rodiny opravovať hlavne interiéry poškodených domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny