Na hlavný obsah

Rumunsko a Bulharsko sa dohodli s Rakúskom. Získavajú prístup k Schengenu cez vzduch a more

Brusel musí podľa Rakúska posilniť vonkajšie hranice EÚ.

Rumunsko a Bulharsko sa dohodli s Rakúskom. Získavajú prístup k Schengenu cez vzduch a more
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rumunsko a Bulharsko dosiahli dohodu s Rakúskom o pričlenení sa do európskeho schengenského priestoru vo vzduchu a na mori od marca 2024. Oznámila to v stredu (27. 12.) rumunská vláda. Informuje o tom agentúra AFP.

„Po 13 rokoch sa Rumunsko konečne pripojí k Schengenu! Máme o tom politickú dohodu,“ napísal na sociálnej sieti rumunský premiér Marcel Ciolacu.

Rumunské ministerstvo vnútra v samostatnom vyhlásení uviedlo, že k „politickej dohode“ došlo medzi spomenutými troma krajinami po rozšírení tejto zóny o „vzdušné a námorné hranice“ Rumunska a Bulharska od marca 2024″. Otázka otvorenia pozemných hraníc bola odložená do budúcoročných diskusií.

Rakúsko vstup týchto dvoch krajín do Schengenu pred rokom vetovalo. Začiatkom decembra presadilo myšlienku tzv. „vzdušného Schengenu“. Uviedlo, že je pripravené uvoľniť pravidlá leteckej dopravy pre Bulharsko a Rumunsko, ak Brusel posilní vonkajšie hranice EÚ.

Rumunsko a Bulharsko sú členmi EÚ od roku 2007. Koncom roka 2022 im bol odopretý vstup do Schengenu – rozsiahlej zóny, v ktorej môže viac ako 400 miliónov ľudí voľne cestovať bez kontrol na vnútorných hraniciach.

Ich žiadosti o vstup vetovala Viedeň. Už roky sťažuje na neúmerné množstvo nelegálnych prisťahovalcov v dôsledku slabo chránených vonkajších schengenských hraníc.

Schengenský priestor bol vytvorený v roku 1985 a zahŕňa 23 z 27 členských štátov EÚ a ich pridružených susedov Švajčiarsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet