Na hlavný obsah

Členské štáty EÚ sa dohodli na znení reformy, ktorá má obmedziť migráciu

Ide o reformu azylového systému EÚ.

Členské štáty EÚ sa dohodli na znení reformy, ktorá má obmedziť migráciu
Archívne foto - zadržaní migranti. Foto: TASR

Zástupcovia členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu sa dohodli na znení návrhu hĺbkovej reformy azylového systému EÚ. Oznámila to v stredu (20. 12.) ráno Európska komisia a španielske predsedníctvo v Rade EÚ, informovala o tom agentúra DPA. Tá vysvetľuje, že cieľom reformy je obmedziť neregulárnu migráciu do EÚ.

Reformu ešte musí schváliť plénum Európskeho parlamentu a tiež členské štáty, ale podľa DPA by malo ísť len o formalitu. V budúcnosti by sa v rámci reformy mali zaviesť jednotné postupy na vonkajších hraniciach EÚ. Prísnejšie by mali posudzovať migrantov prichádzajúci z krajín, ktoré sa považujú za relatívne bezpečné.

Návrh podľa agentúry AFP tiež počíta s vytvorením zadržiavacích zariadení pre migrantov, kde by mali ostávať až do rozhodnutia o azyle. Zrýchlia sa aj deportácie migrantov, ktorým úrady zamietli žiadosť o udelenie azylu.

Vytvoriť sa má mechanizmus solidarity s krajinami na juhu Únie, ktoré sú vystavené silným migračným tlakom. DPA vysvetľuje, že ak jednotlivé štáty nebudú chcieť prijať migrantov v rámci ich prerozdeľovania, budú musieť preťaženým štátom poskytovať inú formu podpory, napríklad finančnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet