Na hlavný obsah

Rusi a Bielorusi sa v atletike na OH v Paríži nepredstavia. Prezident atletickej organizácie s nimi nepočíta

MOV im povolil štartovať na OH pod neutrálnou vlajkou.

Rusi a Bielorusi sa v atletike na OH v Paríži nepredstavia. Prezident atletickej organizácie s nimi nepočíta
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na suspendácii ruských a bieloruských športovcov naďalej trvajú predstavitelia Svetovej atletiky (WA). Prezident strešnej organizácie Sebastian Coe v piatok (8. 12.) potvrdil, že s účasťou ruských a bieloruských atlétov v Paríži nepočíta.

„V Paríži možno budete môcť vidieť nejakých neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska, ale nebude to v atletike,“ vyhlásil Coe.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v piatok oznámil, že ruskí a bieloruskí športovci sa budú môcť zúčastniť olympiády v Paríži, avšak pod neutrálnou vlajkou. MOV stanovil viacero podmienok, ktoré musia športovci oboch krajín splniť. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Ruský minister športu Oleg Matycin vyjadril nesúhlas s podmienkami, ktoré pre štart ruských športovcov v Paríži stanovilo vedenie MOV. „Podmienky sú diskriminačné, idú proti princípom športu. Poškodzujú samotné olympijské hry a nie ruský šport. Takýto prístup je neprijateľný,“ citovala Matycina agentúra AFP.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril prostredníctvom sociálnej siete X zásadný nesúhlas s verdiktom MOV. „Medzinárodný olympijský výbor dal Rusku zelenú použiť olympiádu ako zbraň,“ uviedol podľa DPA Kuleba.

Každého športovca z Ruska a jemu spriateleného Bieloruska podľa Kulebu na hrách využijú na propagandistické účely. Vyzval tiež spojencov Ukrajiny, aby rozhodnutie MOV rovnako odsúdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport