Na hlavný obsah

Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na olympiáde v Paríži

Zúčastniť sa môžu len pod neutrálnou vlajkou.

Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na olympiáde v Paríži
Ilustračná snímka.

Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) im umožnil štartovať na OH 2024 pod neutrálnou vlajkou, pokiaľ splnia kvalifikačné kritériá.

Toto rozhodnutie sa týka iba niektorých individuálnych ruských a bieloruských športovcov. Tímom z obidvoch krajín nebude štart na OH umožnený.

Aby športovci získali neutrálny status, nemôžu aktívne podporovať vojnu na Ukrajine. Ani nemôžu byť zmluvne viazaní s ruskou či bieloruskou armádou, respektíve národnými bezpečnostnými orgánmi.

Ako dodatočnú podmienku bude MOV od športovcov vyžadovať písomný záväzok k Olympijskej charte a teda aj k „mierovému poslaniu olympijského hnutia“. Na OH 2024 budú zakázané všetky národné symboly Ruska i Bieloruska.

„Na olympijských hrách, jednotlivých športoviskách či u žiadnych oficiálnych funkcií sa nemôže vystaviť ruská či bieloruská vlajka, hymna, národné farby či akýkoľvek iný poznávací znak. Na olympijské hry v Paríži nemôžu dostať pozvánku a ani sa akreditovať žiadni vládni predstavitelia z Ruska či Bieloruska,“ uviedol MOV.

MOV uviedla, že momentálne spĺňajú kritériá iba ôsmi športovci z Ruska a traja z Bieloruska. V porovnaní s tým sa na OH 2024 kvalifikovalo už vyše 60 športovcov z Ukrajiny. Podľa AP je na jednotlivých športových federáciách, aby určili a uplatňovali neutrálny status u individuálnych športovcov.

Zmierňovanie postojov

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu MOV vyzval všetky športové organizácie, aby odložili či zrušili plánované podujatia v Rusku či Bielorusku. O niekoľko dní neskôr pritvrdil a vyzval športové federácie, aby zakázali štarty športovcom z týchto dvoch krajín.

Odvtedy však MOV svoj postoj zmenil a postupne od tvrdých obmedzení ustupoval. Pred rokom umožnil návrat Ruska a jeho vojenského spojenca Bieloruska do globálneho športu.

Už pred deviatimi mesiacmi vyzval športové federácie, aby povolili individuálnym ruským a bieloruským športovcom návrat do medzinárodných súťaží a podujatí. Rusko a Bielorusko však naďalej zostávajú vylúčené z tímových súťaží.

Za pripustenie jednotlivcov ako neutrálnych športovcov sa napriek pokračujúcemu vojnovému konfliktu na Ukrajine vyslovili v tomto týždni na olympijskom samite v Lausanne zástupcovia medzinárodných federácií i národných olympijských výborov. MOV požiadali, aby v tejto otázke rozhodol čo najrýchlejšie.

Kým na OH v Tokiu v roku 2021 vyslalo Rusko 335 športovcov, vo francúzskej metropole bude zrejme štartovať iba pár desiatok zástupcov z tejto krajiny. „Iba veľmi obmedzený počet športovcov z Ruska a Bieloruska sa kvalifikuje na OH 2024 cez existujúci kvalifikačný proces,“ informoval MOV.

Individuálni športovci, ktorí budú štartovať na OH, nemôžu nosiť národné farby. Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) napríklad nariadila neutrálnym športovcom z Ruska štartovať v svetlomodrých dresoch.

Ruská vláda a tamojší športoví funkcionári viackrát vyhlásili, že akékoľvek obmedzenia ich športovcov sú politicky motivované a neakceptovateľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport