Na hlavný obsah

OSN schválilo rezolúciu o dodržiavaní Olympijského prímeria pre OH a PH v Paríži

Nehlasovali Rusi a ich politický spojenec Sýria.

OSN schválilo rezolúciu o dodržiavaní Olympijského prímeria pre OH a PH v Paríži
Na ilustračnej snímke vlajka OSN. Foto: pixabay.com

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v utorok (21. 11.) schválilo rezolúciu o dodržiavaní Olympijského prímeria pre olympijské a paralympijské hry v Paríži 2024.

Ako informuje oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) rezolúciu s názvom „Budovanie mierového a lepšieho sveta prostredníctvom športu a olympijského ideálu“ členom VZ OSN formálne predstavil v mene francúzskej vlády prezident organizačného výboru hier Tony Estanguet.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach následne vyzval na jej prijatie. „Rezolúcia VZ OSN vyzýva na dodržiavanie Olympijského prímeria od siedmich dní pred olympijskými hrami v júli 2024 do siedmich dní po paralympijských hrách, čiže od 19. júla až do 15. septembra 2024,“ referuje SOŠV. Návrh bol schválený drvivou väčšinou 118 hlasov za, pričom dvaja členovia sa zdržali hlasovania a nikto nebol proti. Nehlasovali Rusi a ich politický spojenec Sýria.

„Vrcholom pokrytectva a cynizmu, aké sme v histórii ešte nevideli, bolo nezákonné zamedzenie účasti ruských športovcov na medzinárodných športových súťažiach,“ povedala ruská diplomatka Maria Zabolocká a text rezolúcie označila za neprijateľný. Nespomenula však, že Rusi v súvislosti so ZOH 2022 v Pekingu zahlasovali za prijatie rezolúcie o prímerí a následne ju porušilo, keď štyri dni po skončení ZOH napadlo Ukrajinu.

Ruská diplomatka hovorí o porušení základných ľudských práv

Podľa podpredsedu VZ OSN Mohana Pierisa sú olympijské hry „symbolom tolerancie, mieru a spolupráce medzi rôznymi ľuďmi, kultúrami a národmi“. Prezident MOV Bach pripomenul slová generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa spred dvoch mesiacov, že svet „sa stáva neistým“.

„V tomto krehkom svete je toto uznesenie o olympijskom prímerí relevantnejšie než kedykoľvek predtým. Áno, môžeme sa spojiť, dokonca aj v časoch vojen a kríz,“ povedal Bach na pôde OSN. O niekoľko minút sa stal terčom Zabolockej, že MOV zakročil voči športovcom Rusku, nie však voči reprezentantom iných krajín, ktoré sú vo vojnovom stave.

„Dvojitý meter a segregácia na základe národnosti, ktorú presadzuje vedenie MOV, sú porušením základných ľudských práv,“ povedala. Doplnila tiež, že Rusko je „za čestné a férové súťaže“. Všetkých tiež pozvala na takzvané Hry priateľstva, ktoré Rusi plánujú organizovať po skončení OH a PH v Paríží.

Práve MOV a jeho prezident Bach s blížiacimi sa OH a PH v Paríži stále tvrdil, že športovci z Ruska a jeho vojenského spojenca Bieloruska by nemali čeliť diskriminácii len na základe svojho pasu.

Bach na pozvánku ruskej strany na protiakciu reagoval: „To by znamenalo, že šport sa stane súčasťou politického napätia a rozdelenia v našom svete.“ Svoj 13-minútový prejav zakončil slovami: „Dajme mieru šancu.“ Odvolal sa na text piesne Johna Lennona, ktorá zaznela aj počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2022. A o 20 dní neskôr Rusi napadli Ukrajinu.

V OSN vystúpil aj ukrajinský delegát. Ten zopakoval výzvu krajiny, aby ruskí a bieloruskí športovci nemohli štartovať na OH a PH v Paríži. Poznamenal, že Rusko v minulosti porušilo olympijské prímeria aj v rokoch 2008 a 2014. Zástupca Bieloruska hlasoval za prijatie rezolúcie. Následne vysvetlil, že jeho „áno“ bolo symbolom „nádeje, že (v olympijských kruhoch) zdravý rozum čoskoro zvíťazí“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport