Na hlavný obsah

VIDEO: Vlhová sa s rokom 2023 rozlúčila piatym miestom, nezastaviteľná Shiffrinová si z Lienzu odnáša double

Vlhová sa oproti prvému kolu posunula o päť priečok.

VIDEO: Vlhová sa s rokom 2023 rozlúčila piatym miestom, nezastaviteľná Shiffrinová si z Lienzu odnáša double
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v pretekoch SP v rakúskom Lienzi v piatkovom (29. 12.) slalome konečnú piatu priečku. Víťazkou sa stala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá suverénne ovládla prvé aj druhé kolo. Vlhová za ňou v celkovom súčte zaostala o 3,24 sekundy.

Stupne víťazov doplnila druhá Nemka Lena Dürrová s priepastným mankom 2,34 sekundy, trie miesto vybojovala Švajčiarka Michelle Gisinová.

Vlhovej, ktorá obhajovala v Lienzi triumf z roku 2021, tak nevyšiel po štvrtkovom (28. 12.) obrovskom slalome ideálne ani ten klasický. V „obráku“ vyťažila siedme miesto po osemnástej priečke v úvodnom kole.

V piatok (29. 12.) jej prvá jazda vyniesla desiatu pozíciu, stratila hneď v úvode a manko postupne narastalo. Do druhej jazdy išla so stratou 2,41 sekundy na Shiffrinovú a náskokom 38 stotín na priebežnú líderku Katharinu Huberovú.

Liptáčka predviedla živšiu jazdu, no napriek tomu stratila v prvej polovici trate vyše dve desatiny zo svojho náskoku. Nakoniec jej vyšla štvrtá, technickejšia pasáž, v ktorej získala na Rakúšanku dve stotiny a v cieli bola prvá o 0,07 s. Pozíciu udržala pred Nicole Goodovou, Katharinou Truppeovoou, Sarou Hectorovou i Katharinou Liensbergerovou.

Predstihla ju až Dürrová, ktorá štartovala s náskokom 0,75 s na 28-ročnú Slovenku. Tej vyniesol 8. najlepší čas druhého kola zlepšenie o päť pozícii oproti úvodnej jazde.

Pozrite si jazdu Petry Vlhovej v druhom kole:

Shiffrinová upevnila svoje vedenie v celkovom hodnotení i slalome, kde zvýšila náskok na druhú Vlhovú o 55 bodov. Momentálne je vo vedení o 105 b pred slovenskou lyžiarkou, keďže na záver podujatia v Lienzi predviedla suverénnu jazdu a od jej začiatku zvyšovala náskok, ktorý bol nakoniec najväčší v prebiehajúcej sezóne. Pripísala si tak 93. víťazstvo na SP, 55. v slalome a nadviazala na svoj štvrtkový triumf z „obráku“.

Pozrite si jazdu víťaznej Američanky Mikaely Shiffrinovej:

Alpské lyžiarky čakajú najbližšie preteky 6. a 7. januára v Kranjskej Gore. Aj v slovinskom stredisku je na programe najprv obrovský slalom a na druhý deň klasický.

I. kolo:

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová figurovala po úvodnom kole piatkového (29. 12.) slalomu Svetového pohára alpských lyžiarok na desiatom mieste.

V rakúskom Lienzi zaostávala za vedúcou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 2,41 sekundy. K úradujúcej držiteľke veľkého glóbusu sa nedokázala výraznejšie priblížiť žiadna zo súperiek.

Najbližšie k Shiffrinovej bola jej krajanka Paula Moltzanová s mankom 1,14 sekundy. O ďalších osemnásť stotín zaostala Anna Swennová-Larssonová zo Švédska, ktorá odštartovala úvodné piatkové kolo.

Vlhovej nevyšla úvodná časť a už na prvom medzičase strácala na priebežne prvú Swennovú-Larssonovú vyše sedem desatín. Manko nedokázala následne zmenšiť a v spodnej časti trate narástlo na 1,09 sekundy.

Okrem pretekárok z najlepšej pätnástky ju predstihla aj Švajčiarka Nicole Goodová, ktorá štartovala ako tridsiata. Po štvrtkovom obrovskom slalome jej tak nevyšla prvá jazda ani v tom klasickom.

V „obráku“ figurovala Vlhová na osemnástom mieste a nakoniec skončila siedma. V piatok posunula latku na úplne inú úroveň Shiffrinová, ktorá prekonala konkurentky o vyše sekundu, posunula sa do čela a nikto sa k nej nedokázal priblížiť.


Spomedzi elitnej pätnástky nezvládli prvé kolo Švédka Hanna Aronssonová Elfmanová, Mina Fürst Holtmannová z Nórska i chorvátska juniorka Zrinka Ljutičová.

Trať staval Mitja Kunc, tréner Slovinky Andreji Slokarovej, ktorá bola o dve pozície pozíciu a sedem stotín za Vlhovou. Tá je v rakúskom stredisku v pozícii obhajkyne prvenstva z roku 2021. Druhé kolo bolo na programe o 13.00 h.

Ako prvá zdolala trať slalomu Švédka Anna Swenn-Larssonová, ktorá stanovila základný čas 54,13 sekundy.

Olympijská šampiónka z Pekingu Petra Vlhová sa na trať prvého kola vydala ako tretia. Do cieľa prišla s viac ako sekundovou stratou za vtedy vedúcou pretekárkou.

Celková líderka SP Američanka Mikaela Shiffrinová šla až siedma, čo ju však nijako neovplyvnilo a s náskokom 1,14 sekundy sa zaradila na čelo pred krajankou Moltzanovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport