Na hlavný obsah

Slovenská pošta navrhuje ďalšie zvýšenie cien. Chcú motivovať zákazníkov k využívaniu elektronických služieb

Za posledný rok ide už o druhú zmenu cenníkov.

Slovenská pošta navrhuje ďalšie zvýšenie cien. Chcú motivovať zákazníkov k využívaniu elektronických služieb
Ilustračná snímka - pobočka Slovenskej pošty. Foto: RTVS

Slovenská pošta navrhuje ďalšie zvýšenie cien svojich služieb. Vyplýva to z návrhu, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V marci tohto roka sa už ceny poštových služieb zvýšili o 10 až 40 centov. Za posledný rok ide tak už o druhú zmenu cenníkov.

Ceny poštových služieb by mali narásť o necelých 12 percent, teda priemerne o 16 centov. Za list 1. triedy do 50 gramov by sme mali namiesto pôvodných 1,20 eur zaplatiť po novom 1,50 eur. O 10 centov porastie aj cena 50-gramového listu 2. triedy. Ceny balíkových zásielok by sa meniť nemali.

,,Klesajú listové aj balíkové zásielky, rovnako tak aj finančné produkty. Okrem toho na hospodárenie pošty má vplyv aj cena energií, cena pohonných hmôt, inflácia, nárast minimálnej mzdy,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Zvyšovaniu cien poštových služieb sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Náklady sa výrazne zvýšili aj kuriérskym spoločnostiam. Najmä pre ceny práce, prenájmu priestorov a vysokej inflácie.

,,Napriek neustálemu zvyšovaniu efektívnosti procesov a zvyšovaniu produktivity práce nedokážeme tento nárast v celom rozsahu kompenzovať. To zvýšenie cien zďaleka nedosahuje tú infláciu,“ vyhlásil konateľ Slovak Parcel Service Ján Ťurek.

,,Ak chceme zabezpečovať kvalitný servis a spĺňať nové právne predpisy a úpravy, musíme našu prevádzku inovovať, zavádzať nové procesy, ktoré dopĺňajú tie aktuálne,“ povedala marketing a PR manažérka DPD Michaela Španková.

Pošta navrhuje úpravu cien najmä na pobočkách. Chcú motivovať zákazníkov k využívaniu elektronických služieb. Ceny poštových služieb navrhujú zvýšiť začiatkom roka 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko