Na hlavný obsah

Živý škorpión, dážďovky či ozdobený stromček. V predvianočnom období si pošta všimla aj bizarné zásielky

Zakázané zásielky upravujú poštové podmienky.

Živý škorpión, dážďovky či ozdobený stromček. V predvianočnom období si pošta všimla aj bizarné zásielky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V závere roka zažíva Slovenská pošta nápor. Denne jej zamestnanci spracujú viac ako stotisíc balíkov. Pri ich preberaní zamestnanci pošty občas narazia aj na bizarný obsah – v balíku už našli živého škorpióna, ozdobený vianočný stromček so sklenými guľami či dážďovky.

„V závere roka máme nárast balíkových a listových zásielok. Na Slovensku máme štyri spracovateľské strediská – v Bratislave, Žiline, Zvolene a Košiciach a jedno pomocné v Nitre. Denne na nich spracujú 100 až 150-tisíc balíkových zásielok na triediacich linkách. Ďalších 40 až 45-tisíc spracujú ručne,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Ručne spracúvajú zásielky, ktoré majú neštandardné tvary, rozmery, veľkosti či hmotnosť. „Ide napríklad o pneumatiky s diskami, zákazníci si posielajú aj záhradný nábytok, motorky, štvorkolku, ozdobený vianočný stromček so sklenenými guľami. Posielali aj pijavice, dážďovky, mŕtve telíčka hadov. Mali sme aj takú zaujímavosť, že si zákazníci posielali živého škorpióna,“ priblížila Dorčáková.

Živé zvieratá v zásielkách je pritom zakázané posielať. Okrem nich je ešte zakázané posielať omamné a psychotropné látky, chemické látky, zbrane, muníciu, výbušniny, nože, zásielky, ktoré majú urážlivý alebo hanlivý obsah. „Pokiaľ ide o šperky, drahé kovy, ceniny alebo bankovky, tak tie môžu posielať ako poistené zásielky,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Zakázané zásielky upravujú poštové podmienky. Tie zverejnili na webovej stránke posta.sk.

„Pokiaľ zamestnanci pošty zistia zásielku s nedovoleným obsahom, tak ju automaticky vylúčia z prepravy a kontaktujú orgány verejnej správy,“ dodáva Dorčáková.

Viac o posielaní zásielok v predvianočnom čase povedala v relácii Aktuálne :24 hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko