Na hlavný obsah

Štáty EÚ schválili ďalší balík protiruských sankcií, týka sa aj dovozu ruských diamantov

Ide v poradí už o dvanásty balík sankcií.

Štáty EÚ schválili ďalší balík protiruských sankcií, týka sa aj dovozu ruských diamantov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Krajiny Európskej únie v pondelok (18. 12.) oficiálne schválili dvanásty balík sankcií proti Rusku. EÚ v ňom okrem iného postihuje zisky, ktoré Rusku plynú z vývozu diamantov. Informovala o tom Rada EÚ zastupujúca členské štáty.

Česku sa v balíku podarilo presadiť predĺženie výnimky na dovoz ruskej ocele do roku 2028.

Nové opatrenia „prinášajú ďalšiu ranu schopnosti (ruského prezidenta Vladimira) Putina viesť vojnu“ tým, že sa zameriavajú na vysokocenené odvetvia ruskej ekonomiky a sťažujú obchádzanie unijných sankcií, uviedla Rada EÚ vo svojom vyhlásení.

„S týmto dvanástym balíkom predkladáme robustný nový zoznam ekonomických opatrení aj opatrení týkajúcich sa jednotlivcov, ktoré ďalej oslabia ruskú vojnovú mašinériu,“ okomentoval balík šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

„Náš odkaz je jasný, ako som už povedal na neformálnej Rade pre zahraničné veci v Kyjeve. Budeme ďalej odhodlaní v plnení našich záväzkov k Ukrajine a budeme aj naďalej podporovať jej boj za slobodu a suverenitu,“ dodal.

Európska únia v balíku okrem iného zavádza priamy aj nepriamy zákaz dovozu, nákupu či transferu diamantov z Ruska. Tento zákaz sa vzťahuje na diamanty s pôvodom v Rusku, vyvážané z Ruska, prepravované cez Rusko. Ale aj ruské diamanty spracované v tretích krajinách.

Zákaz sa vzťahuje od 1. januára budúceho roka na nepriemyselné prírodné aj syntetické diamanty a tiež na diamantové šperky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet