Na hlavný obsah

V Bruseli máme podľa Petra Pellegriniho politikov, ktorí chodia udávať Slovensko

Strana KDH M. Majerského je za zachovanie ÚŠP.

V Bruseli máme podľa Petra Pellegriniho politikov, ktorí chodia udávať Slovensko
Peter Pellegrini a Milan Majerský

Ak malo Bulharsko právo zrušiť špeciálnu prokuratúru, tak by Európska komisia nemala zasahovať proti podobnému kroku na Slovensku. Povedal to predseda parlamentu a líder koaličnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v relácii Sobotné dialógy. Šéf opozičnej strany KDH Milan Majerský potvrdil, že pre jeho stranu je rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) červenou čiarou.

Pellegrini v súvislosti s rušením špeciálnej prokuratúry hovoril o situácii v Bulharsku. V tejto krajine okrem špeciálnej prokuratúry zrušili aj špecializovaný súd.

„Ja som povedal, že si viem predstaviť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale trvám na tom, aby sa nikto nedotkol Špecializovaného trestného súdu, pretože súdna moc má byť oddelená od výkonnej, vládnej moci,“ povedal líder Hlasu s tým, že špeciálnu prokuratúru považuje vláda za nadbytočnú „v takej malej krajine“.

Obsahu relácie Sobotné dialógy sa v reportáži v Aktuálne :24 venoval aj redaktor RTVS Timotej Pisch:

Bulharsko ako príklad

Pellegrini sa vyjadril, že ak išlo o Bulharsko, tak najvyššie orgány eurokomisie konštatovali, že krajina mala právo zrušiť špeciálnu prokuratúru aj špecializovaný súd. „Ja si myslím, že Európska komisia nemôže ani vzhliadnuť u nás niečo iné, keď už raz v inej krajine povedala, že je to úplne v poriadku,“ zhrnul Pellegrini.

Majerský pripomenul, že strana KDH mala v programe, že bude proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. „Toto boli naše červené čiary pred voľbami, sú to červené čiary aj po voľbách. My sa ich nemienime vzdať,“ zdôraznil s tým, že ak sú vo fungovaní špeciálnej prokuratúry nedostatky, mali by sa opraviť namiesto rušenia celej inštitúcie.

Horšia rovina problému

Problém s rušením špeciálnej prokuratúry má podľa šéfa parlamentu aj druhú rovinu, ktorú označil za „horšiu“. Pellegrini vyhlásil, že máme v Bruseli politikov, a to nielen europoslancov, ktorí nabádajú „ostatných kolegov z iných krajín v európskom parlamente, aby začali konania voči Slovenskej republike“.

Títo politici podľa Pellegriniho „chodia kydať na svoju krajinu“ a „chodia udávať Slovenskú republiku“. „Ako slovenskí občania, ktorí boli zvolení ľuďmi, Slovákmi, do európskeho parlamentu,“ podčiarkol šéf koaličného Hlasu-SD. Povedal, že týchto politikov radšej nebude menovať, „ale raz príde aj to“, že ich bude menovať.

Pozrite si vyjadrenie Petra Pellegriniho o dianí v Bruseli:

Pellegrini tvrdí, že slovenská opozícia „je schopná nasadnúť do lietadla a ísť kydať na svoju vlastnú krajinu a žiadať Európsku úniu, aby začala sankcie“.

„Prepáčte, budem osobný. Neviem, ako hlasovala a ako pôsobí poslankyňa Lexmann, pán Majerský. Ak aj ona chodí podporovať túto vec, aby Slovensku napríklad zastavili eurofondy, tak vlastne vaša pani manželka robí všetko pre to, aby aj vy ako župan ste nedostali eurofondy,“ vyhlásil Pellegrini. Narážal pritom na manželku šéfa KDH Miriam Lexmann (KDH), ktorá pôsobí ako europoslankyňa.

Majerský reagoval, že Miriam Lexmann by „v živote nenapadlo, aby išla proti vlastnej krajine“. Podľa Majerského sa nikdy nebola sťažovať na vlastnú krajinu, ale naopak, snažila sa urobiť pre Slovensko čo najviac, zvlášť, ak ide o eurofondy.

Majerský zdôraznil, že KDH má množstvo starostov a primátorov a kresťanskí demokrati vedia, „čo je to budovať mesto, obec alebo kraj z eurofondov“. Majerský vyzdvihol, že Lexmann bojovala v europarlamente práve za to, aby malo Slovensko čo najviac eurofondov.

„Myslím si, že nie sme v takom štádiu, aby nám Brusel chcel brať eurofondy, sme v štádiu diskusií a debát. Tí poslanci, ktorí sa boli sťažovať a dokonca nabádali, voči tým mám aj ja výhrady. Ak to tak urobili,“ vyjadril sa líder opozičnej strany KDH. Doplnil, že však nemá istotu, či to vôbec niekto urobil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko