Na hlavný obsah

Súd v Moskve odsúdil dvoch ruských básnikov za čítanie kritických básní

Dvojicu prišla podporiť rodina aj priatelia.

Súd v Moskve odsúdil dvoch ruských básnikov za čítanie kritických básní
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Na niekoľkoročné väzenie odsúdil vo štvrtok (28. 12.) súd v Moskve básnikov Arťoma Kamardina a Jegora Štovbu za čítanie básní kritických proti invázii Moskvy na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

Kamardin bol odsúdený na sedem rokov a Štovba na päť a pol roka. Po vynesení verdiktu začali ich podporovatelia kričať „Hanba!“, uviedol novinár AFP zo súdnej siene. Dvojicu prišli podporiť okrem ich rodičov a manželiek aj desiatky priateľov.

Oboch básnikov potrestali za „podnecovanie nenávisti“ a za „výzvy na páchanie činov namierených proti bezpečnosti štátu“.

Kamardina a Štovbu zatkli vlani v septembri, pretože sa zúčastnili na čítaní poézie na jednom z moskovských námestí, kde sa stretávali disidenti už v sovietskej ére. Kamardin recitoval svoju báseň „Zabi ma, milicionár!“, čo je narážka na proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Na druhý deň ho zatkli a prehľadali byt. Kamardin (33) povedal, že polícia ho zbila a znásilnila činkou. Na pojednávaní sa bránil, že nevedel, že svojím konaním porušuje zákon a požiadal o milosť.

Moskva vlani koncom februára vojensky zaútočila proti Ukrajine. Odvtedy zosilnila aj prenasledovanie domácich odporcov invázie a na umlčanie kritikov zaviedla prísnejšie zákony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet