Na hlavný obsah

Ruský najvyšší súd nedovolil Jekaterine Duncovovej kandidovať v prezidentských voľbách

Nevzdáva sa, založiť chce novú stranu.

Ruský najvyšší súd nedovolil Jekaterine Duncovovej kandidovať v prezidentských voľbách
Jekaterina Duncovová. Foto: TASR/AP

Ruská novinárka Jekaterina Duncovová neuspela na ruskom najvyššom súde so žiadosťou, aby mohla kandidovať v prezidentských voľbách. O stredajšom (27. 12.) rozhodnutí súdu informovala na svojom telegramovom účte. Zároveň s tým ohlásila zámer založiť novú politickú stranu.

„Najvyšší súd odmietol vyhovieť žiadosti, aby som bola pripustená k prezidentským voľbám. Ale nemôžeme sa vzdávať a zakladáme novú politickú stranu,“ uviedla v stredu Duncovová. Táto regionálna novinárka a bývala zastupiteľka sa obrátila na súd po tom, čo jej v sobotu (23. 12.) svojím rozhodnutím znemožnila kandidovať ruská ústredná volebná komisia.

Štyridsaťročná Duncovová nebola do oznámenia zámeru uchádzať sa v marcových voľbách o prezidentský post príliš známa. Na svojom predvolebnom webe vyzýva okrem iného na ukončenie bojov na Ukrajine a kritizuje, že súčasný ruský prezident Vladimír Putin má prakticky neobmedzené právomoci.

Putin má takmer isté víťazstvo aj v nadchádzajúcich voľbách, podotkla predtým agentúra AP, podľa ktorej popularitou súčasného šéfa Kremľa neotriasla ani vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine.

Duncovová v stredu vo svojom vyjadrení na sociálnych sieťach uviedla, že väčšina Rusov si podľa nej praje mierovú a demokratickú budúcnosť. „Sme! Je nás veľa! Bezpochyby dosiahneme právo žiť bez strachu, otvorene hovoriť a byť si istí vlastnou budúcnosťou,“ napísala.

Dodala, že takto naladených ľudí zatiaľ nereprezentuje v Rusku žiadna politická strana, a preto je potrebné založiť bokom novú. Svoje vyhlásenie doplnila harmonogramom jednotlivých krokov potrebných pre ustanovenia strany. Prezidentské voľby sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet