Na hlavný obsah

Boj o kapra: Supermarkety upustili od predaja živých rýb, rybárom ani ministerstvu pôdohospodárstva sa to nepáči

Za zachovanie tradičného predaja rýb chcú spustiť petíciu.

Boj o kapra: Supermarkety upustili od predaja živých rýb, rybárom ani ministerstvu pôdohospodárstva sa to nepáči
Ilustračná snímka kapra. Foto: RTVS

Živých kaprov už pred supermarketmi na Slovensku nepredávajú. Súvisí to s humánnejším prístupom reťazcov. Ministrovi pôdohospodárstva, Rybárskemu zväzu ani Združeniu chovateľov rýb sa to nepáči.

Za zachovanie tradičného predaja rýb chcú spustiť petíciu. Predstavili mapu miest, kde sa stále dajú čerstvé ryby kúpiť.

Ročne dochováme 600 ton kaprov, 90 percent z nich sa predá pred Vianocami. Ministerstvo považuje zákaz predaja pri supermarketoch za krok k ešte nižšej spotrebe zdravého mäsa zo sladkovodných rýb. Slováci ho priemerne zjedia asi kilogram za rok.

„Spúšťame predaj slovenských rýb zhruba na päťdesiatych miestach,“ povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). „Volajú mi kolegovia z kamenných predajní, že na prevádzkach nestíhajú obsluhovať zákazníkov. Tá tradícia tu ešte je,“ priblížil prezident Združenia chovateľov rýb na Slovensku Michal Madžunkov.

Rybárom sa nepáči, že namiesto čerstvej ryby ostane mnoho zákazníkov odkázaných na ryby, ktoré sa predávajú ako čerstvé, ale pritom ich rozmrazili.

„Volá sa to, že sa ryba refreshuje. Za pol hodinu sa rozmrazí z mínus 40 na mínus tri stupne Celzia. Malými písmenkami sa dozviete, že tú rybu rozmrazili. Legislatíva to ale umožňuje, považuje sa to za čerstvú rybu,“ vysvetlil tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Bohuš Cintula.

Predaju vianočných kaprov sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovali redaktori Natália Krížová a Alexander Ernest:

Čerstvé ryby na pultoch obchodov

Supermarkety upustili od predaja čerstvých rýb aj vďaka informáciám od organizácie Humánny pokrok.

„Bol to pre nás prirodzený krok k ešte zodpovednejšiemu konaniu, keďže téma životných podmienok zvierat, či už je to pri rybách alebo pri ošípaných, je pre nás veľmi dôležitá,“ priblížila hovorkyňa Kaufland Lucia Vargová.

Martin Smrek z organizácie Humánny pokrok si myslí, že sa dajú zachovať aj čerstvé ryby na pultoch, aj podmienky na citlivé zabitie kaprov. „Ideálne pri každom rybníku by mali byť spracovateľské kapacity, ktoré dokážu bezbolestne omráčiť a zabiť týchto kaprov a dostať ich do bežnej maloobchodnej distribúcie,“ povedal.

Stále viac zákazníkov uprednostňuje práve takýto nákup čerstvých rýb u chovateľov. „Vnímame to, samozrejme. Máme zvýšený počet záujemcov o kapra,“ skonštatovala chovateľka rýb Stanislava Fellnerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko