Na hlavný obsah

Poľskom otriasla tragédia. Iba 14-ročné dievča zomrelo po tom, čo hodiny mrzlo pri nákupnom centre bez povšimnutia

Polícia spustila interné vyšetrovanie, či tamojší príslušníci postupovali pri pátraní správne.

Poľskom otriasla tragická smrť štrnásťročného dievčaťa, ktoré zomrelo na podchladenie. Natálii cestou do školy zostalo zle, a tak si sadla k reklamnému pútaču blízko obchodného centra v juhopoľskom meste Andrychówa. Okoloidúcim nenapadlo, že by dievčine s telefónom v ruke mohlo niečo byť.

Dievča v utorok ráno zavolalo svojmu otcovi, že je jej zle a nevie, kde je. Potom sa už s ňou rodine nepodarilo nadviazať kontakt a otec po niekoľkých hodinách, keď dievča hľadal sám, požiadal o pomoc políciu.

Natália sedela pri supermarkete neďaleko autobusovej zastávky, kde je cez deň veľa ľudí. Až popoludní, keď už bola v bezvedomí, si ju všimol istý muž. Odniesol ju do supermarketu a zavolal sanitku. Lekári v jednej z krakovských nemocníc zistili, že jej telesná teplota klesla na 22 stupňov. V stredu dievča zomrelo napriek pokusom lekárov o jej záchranu.

Preverujú aj postup polície

Prípad vzbudil veľkú pozornosť poľských médií i verejnosti. Kauzou sa už zaoberá miestna polícia a prokuratúra.

Poľská verejnoprávna televízia citovala hovorcu okresnej prokuratúry, ktorý uviedol, že predbežné výsledky pitvy určili ako príčinu smrti mozgovú smrť. Tú spôsobilo masívne krvácanie do mozgu a následný mozgový opuch.

Polícia medzičasom spustila interné vyšetrovanie, ktoré má zistiť, či v prípade postupovala správne a tamojšie zložky urobili po nahlásení nezvestnosti Natálie všetky potrebné úkony. Spolu s prokuratúrou medzičasom vypočúvajú svedkov, ktorí môžu pomôcť odhaliť bližšie okolnosti prípadu.

Starosta Andrychowa Tomasz Zak pre web wadowice24.pl uviedol, že miesto, na ktorom malo dievča sedieť, nepokrývajú mestské bezpečnostné kamery, tamojší supermarket alebo obchody v okolí by však mohli mať kamerový záznam.

Na miesto tragédie začali ľudia prinášať sviečky a viacerí, ktorých citujú poľské médiá nechápu, ako je možné, že si Natáliu nikto nevšimol skôr a nepodal jej pomocnú ruku.

„Myslel som si, že možno sedela niekde, kde ju nebolo vidieť, ale teraz sa pozerám, kde bola. Toľko ľudí sem prichádza so svojimi nákupmi. Niektoré autá mohli parkovať 10 metrov od nej. Je desivé, že jej nikto nevenoval pozornosť, veď už niekoľko hodín sedela v mraze,“ cituje web wadowice24.pl tamojšieho obyvateľa.

Zdravotníci naliehajú na ľudí, aby neboli ľahostajní, keď uvidia niekoho sedieť alebo dokonca ležať na snehu. Vyzývajú ich, aby zavolali pomoc, pretože môžu niekomu zachrániť život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet