Na hlavný obsah

Silné mrazy majú prvú obeť. V košickej mestskej časti našli zamrznutého muža bez domova (†49)

Samosprávy už robia opatrenia, aby takýmto tragédiám predchádzali.

Silné mrazy majú prvú obeť. V košickej mestskej časti našli zamrznutého muža bez domova (†49)
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Silné mrazy už majú prvú tohtoročnú obeť. V košickej mestskej časti Nad jazerom našli zamrznutého 49-ročného muža bez domova. Samosprávy robia opatrenia a snažia sa takýmto tragédiám predísť.

Počas mrazov monitorujú ľudí bez domova príslušníci mestskej polície spolu s terénnymi sociálnymi pracovníčkami. V Spišskej Novej Vsi evidujú 29 ľudí bez domova. Z toho dve sú ženy. 

“Hlavne v nočnej dobe a pokiaľ sú poveternostné podmienky v mínusových číslach, tak hliadky vykonávajú kontrolu, aby osoby nespali, aby sa trošku prešli a aby nám nepomrzli,“ vysvetlil náčelník mestskej polície v Spišskej Novej Vsi Ľubomír Chroust.

Ľudí bez domova pravidelne informujú, kde sa môžu ubytovať, zohriať či umyť. Samospráva prevádzkuje na okraji mesta nocľaháreň s kapacitou pätnásť miest. Aktuálne v nich máme ešte voľné dve miesta. Tento rok pribudla novinka. 

“Mesto si prenajalo obytný kontajner, aby sme tú kapacitu zvýšili. V obytnom kontajneri sme v prípade záujmu pripravení ešte s ôsmymi lôžkami. Tento kontajner je pripravený ako tzv. ohrevňa pre bezdomovcov,“ priblížila vedúca oddelenia sociálnych vecí na miestnom mestskom úrade Júlia Jančurová.

Ako sú na zimu pripravení v Spišskej Novej Vsi zisťovala v reportáži v Správach z regiónov redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Neprichádzajú len ľudia bez domova

Pomocnú ruku pravidelne podáva aj Spišská katolícka charita. V ťažkých časoch má stále k dispozícii dobrých ľudí, ktorí ochotne a nezištne ľuďom bez domova pomáhajú.

“Varíme im polievku, počas sviatkov aj hlavné jedlo, aby sme im ukázali, že máme o nich záujem. V tej výdajni im varia kávu aj čaj, takže niečo teplé do seba dostanú aspoň každý deň,“ uviedol vedúci kuchyne v Dome Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi Kamil Janík.

Do výdajne ale neprichádzajú iba ľudia bez domova. „Sú to aj ľudia, ktorí naozaj nemajú financie na to, aby mali vôbec na polievku. A niekedy sa tam zastavia aj rodiny s deťmi,“ priblížila riaditeľka Domu Charitas sv. Jozefa Alexandra Hovancová.

Teplú polievku či teplé nápoje budú na tomto mieste ľuďom bez domova vydávať pracovníci Spišskej katolíckej charity minimálne do polovice marca. V prípade potreby sú ochotní takúto službu ponúkať týmto ľuďom aj dlhšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny