Na hlavný obsah

Ukrajinské ostreľovanie ruského mesta Belgorod si vyžiadalo desiatku obetí. Moskva tvrdí, že útok „nezostane nepotrestaný“

Belgorodská oblasť hraničí s Ukrajinou a bola opakovane cieľom ostreľovania.

Ukrajinské ostreľovanie ruského mesta Belgorod si vyžiadalo desiatku obetí. Moskva tvrdí, že útok „nezostane nepotrestaný“
Hasiči hasia horiace autá po ostreľovaní v Belgorode v Rusku. Foto: SITA/AP

Ruské úrady v sobotu (30. 12.) oznámili, že ukrajinský útok na mesto Belgorod si vyžiadal najmenej 14 obetí na životoch. Podľa ministerstva obrany v Moskve „nezostane nepotrestaný“. Informovali agentúry AFP a DPA.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v noci na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinská armáda ostreľovala centrum oblastnej metropoly, pričom obyvateľov vyzýva, aby sa ukryli do protileteckých krytov. Neskôr hovoril o dvoch obetiach.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie popoludní oznámilo, že pri ostreľovaní zahynulo 12 dospelých a dve deti. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 108 ľudí vrátane 15 detí.

O útoku na Belgorod informovali aj ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru TASS. Podľa agentúry Interfax dal Putin ministrovi zdravotníctva Michailovi Muraškovi pokyn, aby viedol tím, ktorý odcestuje do Belgorodu v rámci vládnej reakcie na krízovú situáciu.

Predstavitelia v Kyjeve sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Videozábery z Belgorodu na sociálnych sieťach zachytávali stĺpy čierneho dymu a horiace autá. Na niektorých nahrávkach bolo počuť výbuchy a kričiacich ľudí.

Belgorodská oblasť hraničí s Ukrajinou a bola opakovane cieľom ostreľovania, odkedy Putin pred takmer dvoma rokmi nariadil vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Rusko v piatok uskutočnilo dosiaľ najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu, pri ktorom na mestá po celej krajine poslalo takmer 160 rakiet a útočných dronov. Podľa ukrajinských úradov zahynulo najmenej 39 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet