Na hlavný obsah

Počet obetí po jednom z najrozsiahlejších ruských útokov na Ukrajinu naďalej stúpa

Útoky spôsobili škody na infraštruktúre a civilných budovách.

Počet obetí po jednom z najrozsiahlejších ruských útokov na Ukrajinu naďalej stúpa
Ľudia a ukrajinský vojak sledujú, ako hasiči pracujú na likvidácii požiaru v poškodenom obytnom dome v ukrajinskej Odese. Foto: TASR/AP

Piatkový (29. 12.) ruský vzdušný útok na Ukrajinu si vyžiadal najmenej 39 ľudských životov, uviedol v sobotu (30. 12.) na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desiatky ďalších ľudí podľa neho utrpeli zranenia. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým oznámil, že počet zabitých pri útoku v metropole vzrástol na 16 a mesto bude držať 1. januára deň smútku. Ten už v sobotu drží podľa serveru Ukrajinska pravda ďalšie zasiahnuté mestá – Záporoží, Dnipre a Odesa.

„Útok na hlavné mesto z 29. decembra je čo sa týka počtu civilných obetí metropoly najväčším,“ napísal na Telegrame Kličko. Zároveň informoval o vyslobodení ďalších obetí z trosiek zasiahnutého skladu v Ševčenkivskej štvrti. Celkovo tam záchranári vytiahli telá 16 ľudí. „Záchranári pokračujú v práci a sutiny budú rozoberať až do zajtra,“ doplnil starosta.

Rusko v piatok vykonalo podľa Kyjeva najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začiatku svojej invázie vo februári minulého roka, ktorý naprieč krajinami tiež spôsobil rozsiahle škody okrem iného aj na infraštruktúre aj civilných budovách. „Zasiahnutých bolo takmer 120 miest a dedín – stovky civilných objektov,“ napísal v sobotu Zelenskyj s poznámkou, že práce na odstránení následkov pokračujú.

V Záporoží počet obetí piatkového bombardovania medzitým vzrástol z ôsmich na deväť. V Dnipre úrady evidujú šesť zabitých civilistov a v Odese štyroch, píše Ukrajinska pravda. O troch obetiach v piatok informoval Charkov na východe a o jednej Ľvov na západe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet