Na hlavný obsah

Už takmer polstoročie Štefan Gerža ako Mikuláš rozveseľuje Rožňavčanov, všetko sa začalo vďaka náhode

Je zapísaný aj v slovenskej knihe rekordov.

Už takmer polstoročie Štefan Gerža ako Mikuláš rozveseľuje Rožňavčanov, všetko sa začalo vďaka náhode
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Rožňave majú najdlhšie slúžiaceho Mikuláša. Radosť nielen tým najmenším robí už 49. raz. Deťom doniesol balíčky a v meste rozsvietil vianočnú výzdobu.

Sivé vlasy, biela brada a okuliare. Vyzerá ako skutočný Mikuláš. Už takmer polstoročie si Štefan Gerža šiesteho decembra oblieka červený kabát a rozveseľuje Rožňavčanov.

„Tento rok po 49. raz. V roku 1974 som bol prvýkrát. Sa ma pýtali či sa deti tešia. Samozrejme, že deti sa tešia, ale musím prezradiť, že možno ja sa viac teším na stretnutie s nimi, ako oni na mňa,“ priblížil najdlhšie slúžiaci Mikuláš na Slovensku Štefan Gerža.

Rožňavský Mikuláš začína hneď ráno a navštívi všetky škôlky či sociálne zariadenia. Kým v minulosti nosil parochňu a bradu si prifarboval farbičkami, dnes je už celá biela.

Tohtoročnú púť s najdlhšie slúžiacim Mikulášom absolvovala redaktorka RTVS Martina Beshirová. V reportáži zo Správ z regiónov si pozrite, ako sa z neho tešili tí najmenší:

Najviac mu vyhovuje koč s koňom

Počas takmer polstoročia vyskúšal rožňavský Mikuláš rôzne druhy dopravy. Najradšej však chodí na koči s koňmi ako tento rok. Po novom navštevuje všetky časti mesta, rozdáva balíčky a rozsvecuje vianočné stromčeky. Už tradične svoju cestu zakončí na námestí.

Rožňavský Mikuláš je zapísaný do slovenskej knihy rekordov. Na budúci rok oslávi 50. výročie svojej púte. K tejto úlohe sa však dostal náhodou.

„Robil som záskok. Bol tam jeden pán učiteľ a ten ochorel. Keďže som bol divadelník a ochotný, tak ma zavolali, že či by som nešiel urobiť Mikuláša. Tak som išiel. Dali mi parochňu, nalepili mi bradu, obliekli do kabáta a išiel som,“ spomína Štefan Gerža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny