Na hlavný obsah

Slovenské mesto chce prilákať vzdelaných ľudí. Spojí bývanie v prírode s dobre platenou prácou

Na Liptove má vyrásť oáza znalostnej ekonomiky.

Slovenské mesto chce prilákať vzdelaných ľudí. Spojí bývanie v prírode s dobre platenou prácou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Liptovský Mikuláš chce prilákať vzdelaných ľudí aj zo zahraničia. Plánuje vybudovať novú štvrť. Oázu znalostnej ekonomiky, ktorá spojí bývanie v prírode s dobre platenou prácou.

Nová štvrť by mala vyrásť na 30 hektároch polí a pasienkov, a to približne päť kilometrov od centra Liptovského Mikuláša a pre päťtisíc ľudí.

„Len okolo 40 percent zástavby majú byť rodinné domy, prípadne bytové domy. Zvyšok majú byť spoločné priestory, coworkingové priestory, priestory pre startupy a rozvoj kreatívy,“ priblížil marketingový manažér projektu Nové Čemice Michal Beňo.

„Bude to mestečko v meste, kde sa zabezpečia kompletné služby pre budúcich obyvateľov,“ dodal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Novej štvrti v Liptovskom Mikuláši sa v Správach z regiónov venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Udržanie mladých ľudí na Liptove

Liptovský Mikuláš, tak ako celý Liptov, nemá problém s novou výstavbou, ale s tým, aby si udržal najmä mladých ľudí. Za posledných 20 rokov klesol počet obyvateľov v meste asi o desať percent.

„Naším úmyslom je, aby sme dokázali priviesť Slovákov, úspešných Slovákov, väčšinou vysokoškolsky vzdelaných, ktorí pôsobia v zahraničí, aby sa vrátili do vlasti. Aby mali kde pôsobiť a bývať,“ vysvetlil Michal Beňo.

Investor odhaduje, že prácu by tam malo nájsť minimálne tisíc ľudí. A to najmä v oblasti znalostnej ekonomiky.

„Budú zamestnaní v tých najprogresívnejších odboroch. IT sektor, do budúcna možno umelá inteligencia a podobne. Budú jednak pracovať na svojich projektoch, ale určite aj pre rozvoj regiónu,“ skonštatoval primátor Blcháč.

Štvrť prirovnávajú k prvej vojenskej vysokej škole

Novú štvrť prirovnávajú k prvej vysokej vojenskej škole, ktorá pred 50 rokmi prilákala do centra Liptova množstvo odborníkov.

„Podľa môjho názoru by mesto nebolo na takej úrovni, keby sme nemali tú vysokú školu. A toto je niečo podobné. Zabezpečiť, aby sa nám mladí ľudia povracali, keď skončia školy. Aby prišli bývať do mesta, kde sa dobre žije, kde je krásne okolie,“ uviedol architekt Pavel Bobák.

Pre novú štvrť musia v Liptovskom Mikuláši zmeniť územný plán. Náklady investor odhaduje na stovky miliónov eur a s výstavbou ráta do troch až piatich rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny