Na hlavný obsah

Východ príde o niektoré ranné a večerné spoje. Týka sa to aj väčších miest, autobusy vraj vozili len vzduch

Prešovský kraj avizuje lepšie spoje na prestupovanie.

Východ príde o niektoré ranné a večerné spoje. Týka sa to aj väčších miest, autobusy vraj vozili len vzduch
Autobusy prešovského autobusového dopravcu. Foto: RTVS

Autobusoví dopravcovia v Prešovskom kraji (PSK) vypravia od najbližšej nedele (10. 12.) menej spojov. Menia sa cestovné poriadky a viaceré regionálne samosprávy rušia neefektívne spoje. V Košickom kraji (KSK) končia posledné dva autobusové spoje medzi Spišskou Novou Vsou a Popradom.

V PSK nebudú od 10. 12. premávať ranné, ale ani večerné autobusové spoje po 22.00 h. Týka sa to aj okresov Bardejov, Stará Ľubovňa, Humenné i Stropkov. Vyradené spoje boli nevyťažené a vo vozidlách dopravcu bolo tak málo cestujúcich, že neraz autobus vozil doslova len vzduch.

Rušeniu niektorých autobusových spojov na východe Slovenska sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Diana Murdziková:

„V okrese Bardejov prvý ranný spoj z Ondavky do Nižnej Polianky, ktorý vykazoval v priemere jedného cestujúceho alebo prvý ranný spoj z obce Lesnica do Veľkého Lipníka v okr. Stará Ľubovňa s priemernou vyťaženosťou 1,5 cestujúceho,“ priblížil konateľ Integrovaného dopravného systému (IDS) Východ Milan Škorupa.

„Z hľadiska úsporných opatrení dôjde k ukončeniu prevádzky spojení s priemerným vyťažením od nula do štyroch cestujúcich. Ide o spojenia, ktoré z dôvodu mimoriadne nízkych až nulových tržieb z predaja cestovného generujú najvyššie náklady na jeden kilometer dopravného výkonu,“ vysvetlila hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

PSK je objednávateľ služieb vo verejnom záujme. Kým v roku 2016 pre štyroch dopravcov vyčlenil sumu 17 miliónov, vlani to bolo už 33 miliónov eur.

„Dôvodom rozhodnutia plošne obmedziť neefektívne je kritický nedostatok a nedostatočné financovanie samospráv zo strany štátu v kombinácii s prudkým rastom nákladov za objednané výkony,“ dodala Jeleňová.

Prešovský kraj avizuje aj spájanie spojov a lepšie spoje na prestup vlak – autobus v uzloch Lipany, Stará Ľubovňa a Prešov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny