Na hlavný obsah

Obce pod Tatrami prídu o niekoľko spojov. Pre pribúdajúce výtržnosti vodiči nechcú jazdiť do niektorých oblastí

Rušenie spojov avizovali už v októbri.

Obce pod Tatrami prídu o niekoľko spojov. Pre pribúdajúce výtržnosti vodiči nechcú jazdiť do niektorých oblastí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Autobusovú dopravu do niektorých podtatranských obcí obmedzia. Škrty avizovali už v októbri po napadnutí vodiča linkového autobusu s tým, že nimi reagujú na pribúdajúce výtržnosti. Starostovia sú prekvapení. Dopravca upokojuje, že sa zmeny majú dotknúť iba minimálne využívaných spojov.

Ešte v októbri, keď dvojica výtržníkov slovne a fyzicky napadla vodiča v linkovom autobuse v smere do obce Vikartovce, sa dokonca hovorilo až o možnom rušení spojov.

„Spoločnosť a dopravca uvažuje, že nebudeme vykonávať linky v týchto problémových oblastiach,“ uviedla vtedy riaditeľka spoločnosti SAD v Poprade Mariana Krajčová Gočová.

Viac o obmedzovaní spojov pod Tatrami zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Dopravca avizuje len čiastočné škrty na vytypovaných autobusových linkách. „Dôjde do deviatich problémových oblastí ku zníženiu počtu spojov. Súvisí to ale aj, treba objektívne povedať, s ich veľmi nízkym využitím,“ ozrejmil vedúci dopravy SAD Robert Nagy.

V okrese Kežmarok sa obmedzenia majú dotknúť autobusov do obcí Rakúsy, Stráne pod Tatrami, Podhoran a Krížová Ves. V okrese Poprad do Huncoviec, Veľkej Lomnice, Vikartoviec či Spišského Štiavnika.

V obci Rakúsy by sa obmedzenie niektorých spojov dotklo najmä obyvateľov miestnej osady. „Kde vyberaná časť spojov bude ukončená už v obci Rakúsy a do osady premávať nebude,“ dodal Robert Nagy.

K najbližšiemu autobusu by takto museli ísť do dediny peši. „Veď do roboty chodia ľudia, kde pôjdu, ako pôjdu,“ vyjadril sa k situácii obyvateľ osady v Rakúsoch.

„Nikoho to neobmedzí pri ceste do práce a školy. Ide o spoje v okrajových častiach dňa a počas víkendov,“ reagoval Nagy. Starostka obce neskrývala prekvapenie, na stole nemá jedinú ústnu ani písomnú sťažnosť.

Bezpečnosť pre vodičov

„Naozaj doteraz neboli sťažnosti, že by sa vodiči sťažovali a nevidím dôvod, aby tie niektoré autobusy mali končiť v dedine,“ povedala starostka Rakúsov Monika Jurašková.

Dopravca hovorí o racionalizácii spojov, ale trvá na tom, že ide aj o bezpečnosť. Plánuje tiež kúpiť kamery do autobusov, aj predeliť kabínu vodiča. „V dnešnej dobe to už naozaj považujem za rizikové povolanie,“ povedal jeden z vodičov autobusu.

Ak dá zmenám v cestovných poriadkoch „zelenú“ Prešovský samosprávny kraj, platiť začnú od 10. decembra. Súčasťou grafikonu nebudú len škrty regionálnych spojov, ale aj posilnenie liniek do Prešova medzi Levočou a Kežmarkom a Starou Ľubovňou a Lipanmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny