Na hlavný obsah

Za vianočné koláče si priplatíme: S ich objednávkou by ste nemali váhať, viaceré cukrárne už nové neprijímajú

Môže za to aj výpadok zamestnancov.

Za vianočné koláče si priplatíme: S ich objednávkou by ste nemali váhať, viaceré cukrárne už nové neprijímajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O kúpu vianočných cukroviniek je záujem, aj keď sú drahšie. Viaceré malé cukrárske výroby sú v plnom vyťažení a do Štedrého dňa už objednávky neprijímajú. Naopak, veľké pekárne pre výpadok zamestnancov upozorňujú, že pravdepodobne toľko vianočného pečiva ako vlani na pulty obchodov nedodajú.

Objednávky vianočných koláčov rodinná cukrárska výroba v Nitre uzavrela pred dvomi týždňami. Jej majitelia už teraz vedia, že sa do 24. decembra nezastavia.

„Vianoce sú sviatky, kedy si každý dopraje. Necítime nejaký pokles, aj keď ceny museli na základe vstupov aj všetkých našich investícií o niečo rásť. Cukor išiel o 100 percent vyššie. Používame iba živočíšne smotany, živočíšne maslo, toto všetko rástlo,“ priblížila majiteľka cukrárskej výroby Veronika Záhorská.

S majiteľmi nitrianskych cukrární sa v Správach RTVS z regiónov rozprával redaktor Miroslav Lyko:

Iná nitrianska cukráreň si sama nepečie, cukrovinky má od dodávateľov. Vianočné pečivo ponúka o päť až desať percent drahšie ako vlani. Jej majiteľ hovorí, že úspornými opatreniami sa snaží udržať ich rozumnú cenu.

„Hľadáme, kde usporiť na energiách tým, že sa využíva slnečná energia alebo znížime počet chladiacich boxov. Pracujem ja, manželka, dcéra, brigáduje syn. Čiže sme ušetrili na personáli, išli sme na nižšie marže. Dopyt vnímame ako rovnaký,“ vysvetlil majiteľ cukrárne Ladislav Štolčík.

Ľudia si chcú na sviatky dopriať

Zákazníčka Jana priznala, že čas, ktorý ušetrí tým, že si nechá napiecť, využije na prechádzkach s rodinou. „Myslím si, že sebe aj svojej rodine chcú na sviatky dopriať to najlepšie. Majú ochotu si za to aj priplatiť,“ dodala pani Záhorská.

„Neexistuje element, ktorý by spôsobil tlak na to, že by sme mali lacnejšie vstupy a mohli sme upravovať ceny smerom nadol. Na Vianoce je tlak na špeciálne pečivo. Väčšinou sa robí ručne v malých sériách a tam nie je inej cesty. Pracovná sila je drahá,“ vysvetlil šéf Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

SZPCC opätovne upozornil na možný nedostatok regionálnych cukrárskych vianočných výrobkov na pultoch obchodov. Dôvodom je výpadok zamestnancov v pekárňach pre chrípku a odchody do predčasných dôchodkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika