Na hlavný obsah

Za vraždu štyroch spolužiakov odsúdili mladíka (17) v USA na doživotie

Sudca odmietol žiadosť o kratší trest.

Za vraždu štyroch spolužiakov odsúdili mladíka (17) v USA na doživotie
Ethan Crumbley (17) odsúdený za vraždu štyroch spolužiakov. Foto: TASR/AP

Americký súd v piatok (8. 12.) poslal na doživotie za mreže 17-ročného Ethana Crumbleyho, ktorý v roku 2021 na strednej škole Oxford High School v štáte Michigan zastrelil štyroch spolužiakov a niekoľko ďalších zranil.

Sudca odmietol žiadosť obhajoby o kratší trest a odoprel odsúdenému aj možnosť podmienečného odpustenia zvyšku trestu, informovala agentúra AP.

Doživotné tresty pre tínedžerov sú v štáte Michigan vzácnosťou. Americký najvyšší súd a najvyšší súd štátu predtým rozhodli, že násilné činy mladistvých treba posudzovať odlišne ako u dospelých.

Piatkový verdikt sudcu Kwameho Rowea nasledoval po útrpných vyjadreniach príbuzných obetí i preživších. „Vaše slová nezostanú nevypočuté,“ ubezpečil ich sudca.

Crumbley, ktorému mal v čase streľby 15 rokov, sa priznal ku všetkým 24 obvineniam, vrátane vraždy prvého stupňa a terorizmu. „Som naozaj zlý človek. Urobil som hrozné veci,“ povedal Crumbley pred oznámením výšky trestu. Vyjadril ľútosť nad svojimi činmi a sľúbil, že sa za mrežami polepší.

Obeťami streľby sú Tate Myre (16), Hana St. Julianaová (14), Madisyn Baldwinová (17) a tiež Justin Shilling (17), ktorý zomrel neskôr. Učiteľ a šesť ďalších študentov utrpeli zranenia. „Cítime sa mizerne. Tate nám chýba,“ povedal Buck Myre, otec jednej z obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet