Na hlavný obsah

Zahraniční študenti sa na slovenských univerzitách cítia nevítaní. Komplikácie spôsobuje jazyková bariéra a byrokracia

Zahraniční študenti nie sú často prijatí ani do kolektívu.

Zahraniční študenti sa na slovenských univerzitách cítia nevítaní. Komplikácie spôsobuje jazyková bariéra a byrokracia
Ilustračná snímka - študenti. Foto: RTVS

Zahraniční študenti sa na slovenských univerzitách cítia nedostatočne integrovaní a nevítaní. Vyplýva to z prieskumu študentskej rady vysokých škôl. Podľa nej je to alarmujúci signál.

Prieskum ukázal, že jazyková bariéra a byrokracia najviac komplikujú zahraničným študentom začlenenie sa do akademickej komunity. Problém s tým mala aj študentka Kateryna.

„Keď som sem prišla, nevedela som vôbec po slovensky, nikto sa nás nesnažil nejakým spôsobom integrovať. Kvôli jazykovej bariére som aj nerozumela, že čo aký je predmet, aký je materiál,“ priznala študentka z Ukrajiny Kateryna.

Na Filozofickej fakulte Univerzity UKF v Nitre umožňujú študentom zo zahraničia absolvovať jazykové kurzy ešte pred začiatkom semestra.

„Mali možnosť absolvovať kurz slovenského jazyka a kultúry v rámci ktorého sa venovali aj kultúrnym reáliám našej krajiny, spoznávali históriu a kultúru Nitry,“ uviedol prodekan pre vzdelávanie na UKF Nitra Patrik Petráš.

Problémom zahraničných študentov sa v Správach RTVS venovala Barbora Škulová:

„Nie je jednotný orgán alebo inštitúcia , ktorá by robila v tomto poradenstvo pre zahraničných študentov,“ povedala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

Problém so zaradením do kolektívu

Zahraniční študenti nie sú často prijatí ani do kolektívu. Ešte viac sa to podľa nich prehĺbilo po začatí vojny na Ukrajine.

„Nie vždy nás vnímajú ako ľudí. Mala som rôzne situácie aj moji kamaráti tiež,“ uznala Kateryna.

Vláda pred niekoľkými mesiacmi schválila stratégiu internacionalizácie vysokého školstva. Vysoké školy tak presne vedia, čo majú robiť, aby sa študenti cítili začlenení, a aby tu chceli zostať. Podľa rezortu školstva naďalej platí, že konkrétne opatrenia vo vzťahu k zahraničným študentom si nastavujú vysoké školy samy.

„My sme rokovali so študentskou radou vysokých škôl. Myslím si, že veľmi dobrou odpoveďou na to je schválené programové vyhlásenie vlády. Študentská rada bude prizvaná napríklad do projektu, ktorý rieši aj problematiku internátov a problém zahraničných študentov,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Podľa študentskej rady vysokých škôl je dôležité, aby vysoké školy ponúkali programy aj v cudzích jazykoch. Ponúkať by mali aj jazykové poradenstvo ešte pred tým, než zahraniční študenti prídu na Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko