Na hlavný obsah

Školstvo ohrozuje aj starnutie učiteľov. Mnoho z nich vyučuje v dôchodkovom veku

Učiteľov je navyše málo.

Školstvo ohrozuje aj starnutie učiteľov. Mnoho z nich vyučuje v dôchodkovom veku
Školstvo ohrozuje starnutie aj nedostatok učiteľov. Foto: RTVS

Nielen nedostatok učiteľov, ale aj starnutie učiteľského zboru sú veľkým problémom pre školstvo. Poukazuje na to najnovšia analýza Inštitútu pre vzdelávanie. Najviac ohrozené starnutím pedagogického zboru sú stredné a materské školy.

Najviac vyučujúcich v dôchodkovom veku je v Bratislavskom kraji. Mnoho pedagógov sa chystá do penzie aj v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji, kde ich je už aj v súčasnosti málo. Podľa autorky štúdie sa učitelia v dôchodkovom veku stávajú pre školstvo rizikom.

,,My už dnes pozorujeme nedostatok učiteľov na Slovensku a práve starnutie učiteľov s tým veľmi súvisí, pretože starší učitelia sa postupne stávajú neaktívnymi a pretože odchádzajú do dôchodku alebo zo zdravotných dôvodov,“ uviedla Mária Balberčáková z Inštitútu vzdelávacej politiky.

Problémom so starnutím učiteľov sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Školám chýbajú najmä učitelia odborných predmetov, napríklad fyziky. Predseda školských odborárov hovorí, že mladí ľudia nemajú o učiteľské povolanie záujem. Nie je pre nich dostatočne atraktívne.

,,Možnosti zárobku – s tým musíme niečo urobiť. Atraktívnosť učiteľského povolania sa môže zlepšiť jedine silnou motiváciou a postavenie samotného pedagóga,“ myslí si predseda OZ pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

„Najmä generácia, ktorá smeruje k štyridsiatke, odchádza zo školstva. Ide práve o tých skúsených učiteľov, ktorí naozaj už vedia učiť, robia kvalitne, ale jednoducho dávajú prednosť svojej rodine,“ povedal riaditeľ Gymnázia na Bilíkovej ul. v Bratislave Daniel Kasala.

Predseda rady stredného školstva si myslí, že učitelia v dôchodkovom veku sú naopak prínosom. „Ľudia v dôchodkovom veku oveľa častejšie a kvalitnejšie plnia svoje pracovné povinnosti ako tí mladí,“ dodal predseda Rady stredného školstva pre západné Slovensko Ivan Šóš.

V priemere najmladší sú učitelia cudzích jazykov, biológie a učitelia odborných predmetov v školách umeleckého priemyslu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko