Na hlavný obsah

Zvieratá by mali mať lepšie podmienky na život: Europoslanci navrhujú zmeny, iniciatívu podporili státisíce Európanov

Agenda má zamedziť týraniu a zbytočným úmrtiam.

Zvieratá by mali mať lepšie podmienky na život: Europoslanci navrhujú zmeny, iniciatívu podporili státisíce Európanov
Europoslanci chcú zlepšiť životné podmienky hospodárskych zvierat. Foto: RTVS

Europoslanci chcú zlepšiť životné podmienky hospodárskych zvierat. Navrhujú, aby ich kontrolovala priamo Európska komisia cez povereného eurokomisára. Úžitok by z toho mali mať chovatelia aj spotrebitelia. Iniciatívu podporili cez petície státisíce Európanov.

Hlas ľudí za tých, ktorí hlas nemajú, vypočuli poslanci Európskeho parlamentu. A súhlasia. Zvieratá by mali mať lepšie podmienky na život a zabezpečiť by to mal niektorý zo súčasných eurokomisárov.

„Európa dokazuje svoju schopnosť aj tým, ako sa stará o najslabších najzraniteľnejších. Nie je priamo nutné vytvoriť tú pozíciu, ale rozšíriť portfólio, ktoré majú komisári, ktorí sa starajú o bezpečnosť potravín. Aby zahrnuli aj zodpovednosť za stav zvierat, ktoré sa chovajú pre spotrebu,“ uviedol poslanec európskeho parlamentu Ivan Štefanec (EPP).

Tému výrazne pohnala vpred Európska občianska iniciatíva. „Formát Európskej občianskej iniciatívy je formát, pri ktorom v pomerne krátkom čase sa musí aspoň milión obyvateľov Európskej únie zo siedmych členských krajín vyjadriť za takúto iniciatívu, vtedy je tá iniciatíva platná,“ vyjadril sa poslanec európskeho parlamentu Michal Wiezik (Obnovme Európu).

Reportáž o podmienkach života hospodárskych zvierat do Správ RTVS pripravil redaktor Kamil Kolenič:

Nová agenda sa týka chovu a prevozu zvierat. Zamedziť má týraniu a zbytočným úmrtiam. Týka sa to nielen transportu zvierat v rámci únie, ale aj dovozu z tretích krajín.

„Vôbec celá táto téma súvisí aj s podmienkami chovu zvierat v rámci únie aj mimo únie aby sme vyrovnali tieto podmienky a aby sme aj chránili našich chovateľov, ale zároveň sa starali aj o to čo máme na tanieri a aby ľudia mali čo najviac informácií,“ zhrnul Ivan Štefanec.

Ako sa vôľa viac ako 80 percent Európanov, ktorí sú za lepšie podmienky pre život zvierat a snahy europoslancov pretavia do reality, uvidíme po budúcoročných júnových eurovoľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet