Na hlavný obsah

V kontrole potravín existuje sivá zóna, zistili kontrolóri: Prevádzok tohto typu u nás nie je málo

Nie je jasné, kto by mal na bezpečnosť jedla dozerať.

V kontrole potravín existuje sivá zóna, zistili kontrolóri: Prevádzok tohto typu u nás nie je málo
V kontrole potravín existuje šedá zóna.

Hotové jedlá v prevádzkach kontrolujú hygienici, balené potraviny v obchodoch veterinári. Ako je to na miestach, kde predávajú oboje, celkom jasné nie je. Zákon to presne nedefinuje. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Čerpacie stanice alebo stánky s rýchlym občerstvením sú v takzvanej sivej zóne, lebo predávajú aj hotové jedlo, aj balené potraviny. Nie je preto jasné, či by na bezpečnosť predávaného jedla mala dozerať hygiena alebo veterinári.

Podľa dohody medzi oboma úradmi tam chodia hygienici. Dohoda však podľa NKÚ nestačí. „Ak nastane problém a mali by sa spustiť právne konania, tak sa nemáte o čo oprieť. Ako štátny kontrolný orgán môžete konať len na základe zákonných kompetencii, nie na základe nejakého memoranda,“ vysvetlil riaditeľ NKÚ Ľubomír Andrássy.

Podľa riaditeľa veterinárov môžeme napriek tomu ísť v kontrole potravín ostatným krajinám únie príkladom.

„Máme z európskych štátov najlepšie postavený systém úradnej kontroly z farmy na stôl. Participujú na tom totiž len dve organizácie. V Čechách sú to tri organizácie, v Poľsku dokonca päť,“ priblížil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Zisteniam Najvyššieho kontrolného úradu pri kontrole potravín sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Problémová komunikácia

Problém kompetencií na dvoch miestach podľa NKÚ prehlbuje aj to, že úrady medzi sebou poriadne nekomunikujú. Zatiaľ totiž neexistuje jednotný online informačný systém.

„Ak ide o komunikáciu medzi orgánmi úradnej kontroly, spolupracujeme a informujeme sa navzájom. Existuje možnosť prepojenia databáz a zdieľania údajov do budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková.

„Pracujeme na svojom systéme. Keď bude ukončený, mal by byť do konca tohto roku, už je len na strane ÚVZ, že sa do toho pripojí,“ dodal Bíreš. S kontrolórmi sa zhodol v tom, že zákon treba aktualizovať, lebo spôsobov predaja potravín pribúda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko