Na hlavný obsah

Americko-britské letecké údery v Jemene: Hlavným mestom otriasol výbuch, Rusko hovorí o donebavolajúcej ozbrojenej agresii

V hlavnom meste Jemenu sa konali protesty.

Americko-britské letecké údery v Jemene: Hlavným mestom otriasol výbuch, Rusko hovorí o donebavolajúcej ozbrojenej agresii
Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vykonali v sobotu (13. 1.) nadránom ďalší vojenský úder voči radarovej stanici v jemenskom hlavnom meste Saná, ktorá ohrozovala medzinárodnú lodnú dopravu v Červenom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Reportér AP uviedol, že hlavným mestom v sobotu nadránom otriasol silný výbuch. Oficiálne médiá húsíov informovali o viacerých vojenských úderoch. „Americko-britský nepriateľ zasiahol hlavné mesto Saná viacerými údermi,“ napísala televízia Al-Masirah vo svojom príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Útoky kritizuje Rusko

Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia v piatok (12. 1.) nazval spoločné americko-britské letecké údery na húsíov v Jemene „donebavolajúcou ozbrojenou agresiou voči inej krajine“. Informuje o tom agentúra AFP.

„Tieto štáty podnikli masové nálety na jemenskom území. Týmto nehovorím o útoku na nejakú skupinu v krajine, ale útok na obyvateľov krajiny ako celku. Nasadili na to lietadlá, bojové lode a aj ponorky,“ vyhlásil Nebenzia.

Pri spoločných americko-britských leteckých úderoch v Jemene v noci na piatok (12. 1.) zahynuli piati húsíjskí militanti a ďalší šiesti utrpeli zranenia, pričom Iránom podporovaní húsíovia sľubujú odvetu. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

„Po ich otvorenej agresii voči Jemenskej republike sa všetky americké a britské ciele stali legitímnym terčom pre jemenské ozbrojené sily,“ vyhlásili predstavitelia húsíjskej politickej rady pre tamojšiu tlačovú agentúru Saba.

„Američania a Briti by nemali veriť, že uniknú trestu našich chrabrých ozbrojených síl. Radosť agresorov nebude trvať dlho,“ uvádza sa v tlačovom vyhlásení.

Protesty v hlavnom meste

Tisíce ľudí podporujúcich húsíov sa v piatok zhromaždilo v jemenskom hlavnom meste Saná a ich protest proti leteckým úderom odvysielala húsíovská televízia al-Masirah. Dav skandoval heslá ako „nenecháme sa zastrašiť“ a „nech začne svetová vojna“.

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze.

Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov. Medzi napadnutými loďami boli aj americké a britské plavidlá.

V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov v súlade s chartou OSN, pripomenula agentúra DPA, podľa ktorej sa tak regionálny konflikt vyvolaný vojnou v Pásme Gazy rozšíril.                

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet