Na hlavný obsah

USA a Británia budú znášať strašné následky svojej agresie, vyhlásil predstaviteľ jemenských povstalcov

V útokoch na lode mieriace do Izraela plánujú povstalci pokračovať.

USA a Británia budú znášať strašné následky svojej agresie, vyhlásil predstaviteľ jemenských povstalcov
Na archívnej snímke britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Húsíovskí povstalci v Jemene budú aj napriek nočným náletom Spojených štátov a Spojeného kráľovstva naďalej pokračovať v útokoch na lode mieriace do Izraela. V piatok (12. 1.) to uviedol hovorca povstalcov Muhammad Abdulsalám. Informovala agentúra AFP.

„Potvrdzujeme, že neexistuje absolútne žiadne opodstatnenie tejto agresie voči Jemenu, pretože nič neohrozovalo medzinárodnú plavbu v Červenom a Arabskom mori. Útoky boli a naďalej aj budú zamerané na izraelské lode alebo na lode mieriace do prístavov okupovanej Palestíny,“ vyhlásil prostredníctvom sociálnej siete X hovorca povstalcov Muhammad Abdulsalám.

„Naša krajina sa stala cieľom masívneho agresívneho útoku amerických a britských lodí, ponoriek a vojenských lietadiel. Amerika a Británia sa musia pripraviť na to, že za túto nehanebnú agresiu zaplatia vysokú cenu a budú znášať jej strašné následky,“ vyhlásil podľa televízie al-Masirah húsíovský námestník ministra zahraničných vecí Hussein al-Ezzi.

Americký prezident Joe Biden označil nálety USA a Spojeného kráľovstva za obrannú akciu a dodal, že v prípade potreby „bez váhania“ nariadi ďalšie vojenské akcie.

Medzi vojenské ciele náletov patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a miesta skladovania a odpaľovania zbraní. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných predstaviteľov USA.

Nálety boli prvými odvetnými údermi proti jemenským povstalcom húsíom, ktorí od novembra útočia raketami a dronmi na lodnú dopravu v Červenom mori. Húsíovia kontrolujú väčšinu územia Jemenu. Útočia na lode so solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy počas vojny Izraela s militantným hnutím Hamas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet