Na hlavný obsah

Banky na Slovensku znižujú svoje úrokové sadzby, v priebehu týždňa tak spravila už druhá

V oboch prípadoch podľa Mateja Dobiša zohráva silnú rolu marketing.

Banky na Slovensku znižujú svoje úrokové sadzby, v priebehu týždňa tak spravila už druhá
Vchod do jedeného z nájomných bytov. Foto: TASR/Dano Veselský

Po období zdražovania hypoték, ktoré trvalo zhruba rok a pol, nastáva zvrat. Prvá banka na Slovensku znížila úroky minulý týždeň. V utorok (30. 1.) svoje úrokové sadzby hypoték znížila aj Slovenská sporiteľňa.

Rovnako, ako aj pred týždňom 365.bank, Slovenská sporiteľňa znižuje úroky pri troch typoch fixácie, a to jedno, troj a päťročnú.

„Dôvodom zlacnenia hypoték je situácia na finančnom trhu, ktorá sa v porovnaní s druhým polrokom 2023 zmenila,“ uviedla hovorkyňa banky Marta Cesnaková.

Pokles u ďalších bánk

Či sa budú pridávať postupne aj ďalšie banky, zatiaľ nie je známe. Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš túto možnosť úplne nevylúčil. Banky však podľa neho zatiaľ nemali dôvod na plošné znižovanie.

„Kľúčová sadzba centrálnej banky zostala aj po minulotýždňovom zasadnutí nezmenená a tak zatiaľ banky nemali dôvod na plošné znižovanie,“ vysvetlil.

Zároveň doplnil, že znižovanie úrokov banky s najväčším počtom klientov a takmer 25 percentným podielom hypotekárnych úverov na trhu, sa môže objaviť priestor na pokles aj u ďalších bánk.

V prípade oboch bánk podľa Dobiša zohráva silnú rolu marketing, ktorý po dlhšom období hovorí o poklese sadzieb. „Zníženie je však naviazané na aktívne využívanie ďalších produktov či prilákaní bonitnejších klientov,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika