Na hlavný obsah

Zvrat v zdražovaní hypoték: Prvá slovenská banka znížila úrokové sadzby, netýka sa to však všetkých zákazníkov

Podľa riaditeľa Finančného kompasu ide o marketing.

Zvrat v zdražovaní hypoték: Prvá slovenská banka znížila úrokové sadzby, netýka sa to však všetkých zákazníkov
Ilustračná snímka peňaženky s eurobankovkami. Foto: TASR/DPA

Po 1,5-ročnom období zdražovania hypoték nastáva zvrat. Prvá banka na Slovensku znížila úroky. Sadzby upravila na všetkých typoch fixácií, ale len pre určitých klientov. Skôr ako o plošné zníženie, tak ide skôr o zľavy na úrokoch.

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš hovorí skôr o marketingu, ktorý 365 Banka nastavila „veľmi vhodne“. K zníženej úrokovej sadzbe sa totiž dostane iba časť potenciálnych dlžníkov.

„Banka pripravila dva typy zliav. Prvou je, že ak budete aktívne využívať spoplatnený účet – budete z neho realizovať transakcie aspoň vo výške 300 eur, pričom nesmie ísť o splátku, napríklad, produktu alebo posielanie na nejaký iný účet,“ vysvetlil Dobiš. Táto zľava predstavuje pokles úrokovej sadzby o 0,5 percenta. Za účet sa platí 5,9 eura mesačne.

O zľavách v hypotékach 365.bank a ich možného dosahu na finančný trh hovoril v relácii Ekonomika :24 výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš:

Aby zákazník získal druhú zľavu, jeho minimálny akceptovaný a overený príjem musí dosahovať aspoň 1 500 eur. Príjem musí jednak overiť banka, ale musí aj prísť na jeho účet. Zľava deklaruje 0,7-percentný pokles úrokovej sadzby.

„V súčte týchto zliav sa dokáže dostať dlžník na výslednú úrokovú sadzbu nižšiu o 1,2 percentuálneho bodu. Znižovanie teda má zmysel pre bonitnejších dlžníkov, ktorí majú o 97 eur vyššiu mzdu, ako je priemerná mzda,“ dodal Dobiš.

Doplnil, že priemerná mzda v treťom štvrťroku 2023 predstavovala podľa údajov Štatistického úradu SR 1 403 eur, teda o 97 eur menej, ako požaduje druhá zľava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika