Na hlavný obsah

Britániu zachvátila epidémia sexuálneho násilia. Najmladším predátorom sa stal len štvorročný chlapec

Za útokmi sú najčastejšie mladí chlapci.

Britániu zachvátila epidémia sexuálneho násilia. Najmladším predátorom sa stal len štvorročný chlapec
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Britská polícia zverejnila najnovšie údaje o trestných oznámeniach, ktoré sa týkajú sexuálneho násilia na deťoch. Okrem medziročného nárastu o takmer 107-tisíc prípadov – čo je najviac za uplynulých desať rokov – je podľa pozorovateľov zarážajúce, že polovicu týchto trestných činov spáchali deti.

Za útokmi sú najčastejšie mladí chlapci vo veku desať až 17 rokov. Tí ohmatávajú dievčatá, nútia ich k zdieľaniu nevhodných fotografií a v niektorých prípadoch ich sexuálne napádajú.

Vyšetrovateľ oddelenia násilia na mladistvých Ian Critchley pre Sky News vysvetľuje, že hlavným dôvodom je rozšírenosť mobilných telefónov u detí a mládeže. S ich pomocou pozerajú agresívny pornografický materiál. Chlapci si myslia, že takéto správanie je normálne, a preto sa ho snažia napodobňovať.

Najmladším predátorom sa podľa polície stal štvorročný chlapec, ktorý nahral na internet nahé fotky súrodenca. Analýza navyše ukázala, že v 80 percentách prípadov obete útočníkov poznajú.

Chloe zažila sexuálne násilie na vlastnej koži. Pre Sky News hovorí, že ju od deviatich do dvanástich rokov zneužíval taxikár, ktorý ju vozil do školy. Obchytkával ju, no nikomu to nepovedala, pretože sa jej vyhrážal.

Tretina útokov je online

Svojho predátora udala o 17 rokov neskôr a ten skončil vo väzení. Podľa správy polície sa viac ako tretina sexuálnych útokov stále odohráva v online priestore. Pedofili navyše začali využívať umelú inteligenciu, ktorá obnaží fotku dieťaťa a tá môže kolovať medzi užívateľmi sociálnej siete.

Platformy však tiež využívajú AI na boj voči predátorom. „Obsah, ktorý porušuje pravidlá alebo je to nelegálny obsah, tak vo väčšine prípadov najskôr vyhodnocuje nejaký vnútorný systém postavený na umelej inteligencii a následne to ide k ľudským moderátorom,“ hovorí analytik bezpečnosti sociálnych sietí Richard Kuchta.

Britská kriminálna agentúra dodáva, že neznalosť zákona a neplnoletosť neospravedlňujú a na zoznam registrovaných násilníkov sa môžu dostať aj mladí ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál