Na hlavný obsah

Chceli vybudovať detské ihrisko, no natrafili na vzácny objav. V Taliansku našli dvetisíc rokov staré ruiny

Archeológovia odhalili niekoľko obvodových múrov a stien.

Chceli vybudovať detské ihrisko, no natrafili na vzácny objav. V Taliansku našli dvetisíc rokov staré ruiny
Na snímke miesto, kde objavili 2 000 rokov staré ruiny. Foto: Facebook/Soprintendenza ABAP per l'Area Metropolitana di Napoli

Neďaleko talianskeho Neapolu našli počas výstavby detského ihriska ruiny. Ich vek odhadujú na dvetisíc rokov a podľa odborníkov by mohlo ísť o honosné sídlo spisovateľa, prírodovedca a veliteľa rímskej námornej flotily Plínia Staršieho. Informoval o tom zahraničný portál CNN.

Sídlo je dnes čiastočne zaplavené morom, no podarilo sa odkryť obvodové múry desiatich miestností, dláždené steny či vonkajšie terasy. Odborníci pri vykopávaní očakávajú viac, a to ďalšie vzácne nálezy či fresky.

Ak by sme sa vrátili do prvého storočia, sídlo by sa nachádzalo v rímskom prístave Misenum, v súčasnosti je táto oblasť súčasťou obce Bacoli.

Vila ústi do kamenného prístavu, ktorý sa stráca pod hladinou mora. Talianske úrady veria, že sa im podarí zistiť, ako vila kedysi vyzerala a aký tam viedli život. „Objav je o to výnimočnejší, že o prístavnom meste Misenum vieme len veľmi málo,“ povedala pre CNN vedúca archeologička Neapolského umeleckého dedičstva Simona Formola.

Vila pravdepodobne slúžila nielen ako rozhľadňa, ale aj ako miesto pre oddych či honosné večierky vysokopostavených hostí prichádzajúcich od mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet