Na hlavný obsah

Talianska provincia začne psom robiť testy DNA. Ak po nich majiteľ neuprace, ľahko ho dohľadajú

Test je povinný pri registrácii zvieraťa.

Talianska provincia začne psom robiť testy DNA. Ak po nich majiteľ neuprace, ľahko ho dohľadajú
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Talianska provincia Bolzano chce vedeckými metódami riešiť problém s majiteľmi psov, ktorí po nich neupratujú exkrementy. Pri registrácii psov tak sa vykonajú novopovinné testy DNA, čo umožní v prípade nutnosti konkrétneho majiteľa rýchlo dohľadať, informovala agentúra Reuters.

Za genetické testy zaplatia majitelia psov, povinnosť pribudne od marca. Za neodpratané psie výkaly hrozia vysoké pokuty, a to až do 1000 eur.

„V provincii Bolzano dostávame každoročne niekoľko stoviek sťažností od občanov, ktoré sa týkajú nevhodného konania na verejných miestach, a viac ako polovica z nich sa týka psov,“ povedal zástupca veterinárnej správy Paolo Zambotto.

Podľa neho bolo až doteraz postihovanie majiteľov za neupratané exkrementy zložité. Potrebovali, aby ich niekto pristihol vo chvíli, keď po svojom psovi neupratali. Vďaka testom DNA sa malo v budúcnosti dohľadanie hriešnikov zjednodušiť.

Testy DNA, ktoré stoja od 65 do 100 eur, musia majitelia psov nechať urobiť na svoje náklady. Zatiaľ sa v databáze nachádzajú záznamy asi pre štvrtinu registrovaných zvierat.

Kritici nového opatrenia namietajú, že nie je samospásne, pretože sa nevzťahuje na psov návštevníkov z iných častí krajiny alebo na psov turistov. Vedenie provincie uvádza, že nápad chcú kopírovať aj ďalšie talianske regióny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet