Na hlavný obsah

Chorvátsko chce zabrániť preplňovaniu obľúbených turistických lokalít. Pomôcť má nový zákon

Má ukončiť novodobý fenomén krátkodobých prenájmov.

Chorvátsko chce zabrániť preplňovaniu obľúbených turistických lokalít. Pomôcť má nový zákon
Turisti na pláži v chorvátskom Dubrovníku. Foto: Unsplash

V Chorvátsku vstúpil začiatkom nového roka do platnosti nový zákon o cestovnom ruchu. Dáva miestnym samosprávam rozsiahle právomoci v oblasti regulácie cestovného ruchu vrátane možnosti obmedziť ponuku ubytovania.

Jeho deklarovaným cieľom je zabrániť preplneniu turistických lokalít, uviedol chorvátsky denník Večernji list.

Novému turistickému zákonu v Chorvátsku sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Pavel Achs:

„Zákon o cestovnom ruchu je veľmi dôležitý, pretože nám umožňuje začať riadiť náš cestovný ruch premyslene a v prospech všetkých. Od miestnych obyvateľov až po turistov,“ uviedla ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová.

Podľa nej norma dáva orgánom všetky potrebné nástroje na rozvoj cestovného ruchu smerom k udržateľnosti.

Ukončenie apartmánizácie

Podľa chorvátskej vlády má zákon ukončiť tzv. apartmánizáciu. Ide o fenomén krátkodobého prenájmu súkromných nehnuteľností. V posledných rokoch zaznamenal v Chorvátsku rozmach a podľa odborníkov znásobil problémy súvisiace s cestovným ruchom v mnohých obciach.

Nadmerná ponuka ubytovania spôsobila tlak na infraštruktúru a preplnenosť, na ktorú sa sťažujú miestni obyvatelia aj samotní turisti.

Chorvátsko v súčasnosti registruje približne polovicu z 1,2 milióna lôžok v systéme „zimmer frei“, pripomenul Večernji list.

Zákon dáva miestnym samosprávam – župám, mestám a obciam – možnosť obmedziť množstvo nových ubytovacích zariadení, reštaurácií alebo barov. Nebudú to však môcť urobiť tak, že zatvoria už fungujúce byty a podniky.

Miestne orgány budú môcť tiež obmedziť alebo inak regulovať počet organizovaných návštev v mestách a iných lokalitách.

Proti zákonu bola vládna opozícia

Proti zákonu sa postavila opozícia, ktorá tvrdila, že chorvátske miestne orgány v súčasnosti nemajú kapacity na zvládnutie týchto úloh. Brnjacová to odmietla s tým, že úradom budú poskytovať odbornú pomoc jednotlivé turistické združenia.

Zdôraznila, že nevydávanie povolení bude vychádzať výlučne z plánu riadenia cestovného ruchu, ktorý budú musieť schváliť obce.

Chorvátsko vlani navštívilo viac ako 20 miliónov turistov, ktorí strávili spolu približne 107 miliónov nocí. To je o deväť percent viac príjazdov a o tri percentá viac prenocovaní ako v roku 2022, informovala v stredu (3. 1.) stanica N1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet