Na hlavný obsah

Chorvátsko trápia nealkoholické nápoje. Viacero ľudí skončilo po ich požití v nemocnici

Podozrivé nápoje sťahujú z predaja.

Chorvátsko trápia nealkoholické nápoje. Viacero ľudí skončilo po ich požití v nemocnici
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V Chorvátsku hospitalizovali viacero ľudí pre podozrenie, že sa otrávili sýtenými nealkoholickými nápojmi. Väčšina mala len mierne príznaky, u niekoľkých však potvrdili poškodenie tkanív. Prípadmi sa zaoberajú všetky príslušné orgány. Obchody sťahujú podozrivé nápoje z predaja.

Zdravotnú pomoc podľa posledných oficiálnych informácií vyhľadalo 34 osôb z rôznych miest po celej krajine. Najvážnejší stav mal 19-ročný muž v Rijeke. Po tom, čo vypil minerálku s príchuťou skončil s vážnymi poraneniami pažeráku a žalúdka.

Informácie priniesla v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Jarmila Paulíková:

Ďalšia osoba napríklad pila colu z nápojového automatu na fakulte v Záhrebe. Ľudí s miernymi ťažkosťami ošetrili aj v ďalších desiatich nemocniciach v krajine. Ani jeden pacient však nie je v ohrození života. Väčšinu po vyšetrení prepustili do domácej liečby.

Ani dnes sa ešte nedá jednoznačne povedať, že všetky prípady súvisia s konzumáciou sýtených nealkoholických nápojov. Je to predmetom vyšetrovania.

Prípadmi sa zaoberajú všetky príslušné orgány, odobrali vzorky podozrivých a ďalších nápojov, išli na analýzy. Stredisko pre forenzné vedy v Záhrebe zatiaľ potvrdilo, že nápoj v Rijeke mal vysokú zásaditosť. Mohlo ísť o čistiaci alebo odmasťovací prostriedok. No 20 fliaš rovnakého nápoja z toho istého balenia vyhodnotili ako vhodné na konzumáciu.

Napriek tomu, štátna inšpekcia ešte predtým nariadila stiahnutie a zákaz predaja podozrivých nápojov. Konkrétne ide o štyri rôzne druhy nápojov od Coca-Coly. Tá v stručnom vyjadrení reagovala, že ich interná analýza nepreukázala žiadne pochybenia vo výrobe, napriek tomu v záujme ochrany spotrebiteľov dočasne sťahujú výrobky, ktoré nariadil inšpektorát.

„Musím povedať, že kompetentní sa k situácii dlho nevyjadrovali, napriek tomu, že médiá o podozreniach na otravu písali. A správy o otravách nebezpečnou chemikáliou, ktorá mohla skončiť vo fľašiach, sa šírili aj na sociálnych sieťach,“ spresnila redaktorka.

Problém s pesticídom

Európsky systém, ktorý monitoruje bezpečnosť potravín, varoval pred prítomnosťou zakázaného pesticídu v ovocí vyprodukovanom v Chorvátsku. Ide o pesticíd, ktorý je obzvlášť nebezpečný pre deti a objavili ho v chorvátskych a slovinských mandarínkach.

U detí vraj spôsobuje poruchy vo vývoji mozgu, pozornosti a hormonálneho systému. Takéto mandarínky z Chorvátska nedávno zastavili na hraniciach so Srbskom a pre nález nelegálneho pesticídu okamžite nariadili ich likvidácia.

Producent týchto mandarínok vzniknutej situácii celkom nerozumie. Hovorí, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa vyskytla malá, ale neúmyselná chyba.

Dodáva však, že sa našiel jeden pesticíd, ktorý sa ešte pred dvoma rokmi bežne používal. Používali ho 20 rokov. Teraz sa zrazu ukazuje, že sa ním otravujú deti, konzumenti. Producent však tvrdí, že nie je to tak a ľudia si môžu byť istí, že mandarínky sú zdravé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet